НОВИНИ

Президентът на Кипър на официална визита в София

Република Кипър може да допринесе за енергийната диверсификация на Югоизточна Европа. Тази позиция изрази президентът Росен Плевнелиев след среща с кипърския си колега. Никос Анастасиадис е на официално посещение у нас. Двамата президенти очакват ЕС да подкрепи изграждането на инфраструктура в Югоизточна Европа, която да увеличи енергийната сигурност за всяка страна от региона. Никос Анастасиадис разговаря и с премиера Бойко Борисов, и с председателя на парламента Цецка Цачева.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:48, 22.02.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Разработването на газовото находище „Афродита" в икономическа зона на Кипър и проектът за газопровод от източната част на Средиземно море до континентална Европа са в интерес на всички, смята Плевнелиев. Посочи, че изграждащата се газовата връзка между България и Гърция ще допринесе за превръщането на страната ни в енергиен център на Балканите и ще стане част от бъдещия газов коридор „Север- Юг".

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Модернизиращата се газова инфрастурктура на България може да помогне за амбициите на Кипър, Израел да доставят газ за Европа. България подкрепя всеки проект,който води до реална диверсификация на енергийните доставки и до установяването на справедливи пазарни цени за всички страни в региона.
Никос Анастасиадис - президент на Кипър: Нашето общо убеждение е, че трябва да се създаде инфраструктура, която да укрепи енергийната сигурност на Европа. България може да си сътрудничи със страните от източното Средиземноморие в тази посока.

Плевнелиев и Анастасиадис настояват за формиране на обща европейска позиция за решаване на кризата с мигрантите. Посочиха, че трябва да се прави разлика между хората, бягащи от военни конфликти и икономическите имигранти, както и да се засили контрола по външните граници на ЕС.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: ЕС трябва да покаже своята сила, ЕС трябва да удари с ръка по масата и да търси общо решение на кризата в Сирия, защото без решаването на тези кризи там, откъдето те произлизат и са създадени, ние няма да можем да решим миграционния проблем.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в областта на енергетиката, земеделието и туризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом с Илия Добрев
Последно сбогом с Илия Добрев
Русенските скаути имат нужда от база
Русенските скаути имат нужда от база