НОВИНИ

Може ли дуалното обучение да намали младежката безработица?

Икономиката ни изпитва недостиг на квалифицирани кадри, а всеки четвърти млад българин нито учи, нито работи - кампанията "Учи, за да работиш" поставя въпроса може ли дуалното обучение да прекрои статистиката и да намали младежката безработица. На национална конференция изпълнителната власт и президентът Росен Плевнелиев заявиха амбиции обучението чрез работа да навлезе масово в образователната ни система.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:43, 22.02.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

След като необходимите законови промени бяха направени през последните две години, дуалното обучение у нас все още е на своя експериментален, макар и практически етап. Например - с пилотен проект на българо-швейцарска програма ученици от Казанлък и София се обучават чрез работа за машинни техници и технолози в хранително-вкусовата промишленост.

Росен Плевнелиев, президент на Република България:
- Време е да стартираме не просто пилотни проекти, а масова национална програма, която да даде възможност на младите да намерят своята реализация.

Според образователния министър изготвянето на национална карта на трудовия пазар може да обедини директорите на професионални гимназии, бизнеса и местната власт в полза на обучението чрез работа.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката:
- Трябва да свържем тези звена и тука е нашата роля - заедно с бизнеса да разчертаем община по община какви професионални гимназии има и какъв бизнес и да свържем предлагането с търсенето.
Божидар Лукарски, министър на икономиката:
- Ние вече сме близо до червената линия, която поради липса на квалифицирана работна ръка, ще започне да връща инвеститори, в резултат на което ще имаме забавяне на икономическия растеж - и това го казвам съвсем отговорно.
Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика:
- Да, освен професионалните гимназии, ние трябва да включим и голяма част от безработните, които са готови да придобият професия, и които биха могли да се включат в тази система.

От следващата учебна година проекти за дуално обучение ще има в професионални гимназии в Ямбол, Габрово и София. А през 2016-та националният план за действие по заетостта е подплатен с 500 хиляди лева, с които могат да бъдат подпомогнати и работодателите по тези програми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигрантската криза в Европа
Мигрантската криза в Европа
Изложба на амулети в Попово
Изложба на амулети в Попово