НОВИНИ

Русенските скаути имат нужда от база

В Русе се намира единственият в България морски скаутски клуб. Вече 6 години деца и младежи на възраст от 4 до 26 години се обучават не само да оцеляват сред природата, но и да помагат на хора, птици и животни. На днешния Международен ден на скаутите русенските деца и младежи могат да се похвалят и с това, че са пълноправни членове на световната организация на скаутите. Те обаче не разполагат с материална база, а дейността им се финансира единствено от родителите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 22.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Русенските скаути са 45, като най-малка е Ивайла – на 5 години и половина, а най-големият е 16-годишно момче. Техният водач Теодор Пеев разказа, че заради липсата на база не са могли да кандидатстват за финансиране пред швейцарски фонд, който осигурява 50 000 франка годишно. Изпращали са искания до министерството на отбраната още в предното правителство, но отговор все още няма.

„Това, което можеше да се изгради до Русе – уникално място за децата – бившето ГСМ поделение - на брега на реката, и то дава възможност да го развием като туристическа, скаутска и всякаква атракция”, разказа Теодор Пеев.

Скаутското движение е много важно за възпитанието на децата и младежите. В това са убедени и самите родители като майката на Александра, която е станала скаут на 5-годишна възраст.

„След прекарана лятна ваканция на тези скаутски лагери, стана много по-отговорна, много повече цени нещата, защото в днешно време ние нямаме никакво време за децата си”, разказа Антоанета.

В България има 12 скаутски клуба с над 1000 деца и младежи. В момента в Шумен се изгражда национален център в бивше военно поделение, предоставено със съдействието на областния управител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Кипър на официална визита в София
Президентът на Кипър на официална визита в София
Мигрантската криза в Европа
Мигрантската криза в Европа