НОВИНИ

Над 300 души са проверени за убийството в Борисовата градина

Днес се навършва една година от убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина. До момента задържан няма, не са открити и свидетели на престъплението. От МВР заявиха за "По света и у нас", че ще бъдат приложени нови методи за анализ на кадрите, разпространени няколко дни след жестоката трагедия. Разследващите още веднъж призовават всички граждани, които могат да свидетелстват, да помогнат на разследването.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Екип на "По света и у нас"
18:40, 02.06.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Година след убийството на Георги по всичко личи, че късметът продължава да е на страната на нападателя. Все още няма задържан, нито един намерен свидетел, оръжието също не е открито.

Георги Костов, главен секретар на МВР: За съжаление, нямаме повод да съобщим някакви положителни новини по това престъпление.

От МВР разчитат основно на кадрите, които бяха разпространени няколко дни след убийството на 16-годишния ученик. Записът е направени от две охранителни камери. На него се вижда как младеж с тъмно яке бяга от парка в посока бул. "Драган Цанков".

Направените експертизи категорично доказват, че бягството му съвпада с часа на убийството на Георги Игнатов. Според източници на "По света и у нас" разследващите са доказали по безспорен начин, че младежът със сигурност е свидетел на трагедията. Записът обаче е с лошо качество, което затруднява разпознаването му.

Проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и бивш главен секретар на МВР: В повечето случаи се купуват по-евтини, но повече камери, които не са с добра разделителна способност и трудно се идентифицира лицето, което е заснето на тях.

Видеозаписът е преминал обработка за подобряване на качеството в лаборатории на ФБР и Интерпол. Полицаите вече са успели да уточнят височината на младежа, който се издирва. Той е с ръст 1.90. Предстои да бъде тествана нова научна разработка, която да подобри още веднъж качеството на картината. От МВР заявиха, че кадрите са разпечатани и разпространени в училищата на територията на цялата страна с надеждата някой да разпознае момчето.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Проверени са доста внушителен брой лица. Вече надхвърлят 300 за евентуална съпричастност.

До момента в полицията са получени над 50 сигнала от граждани. За съжаление, обаче нито един от тях не съдържа конкретика, която да разплете мистерията около смъртта на Георги.

Според експерти първите 15-20 минути след убийството са били решаващи за хода на разследване. Практиката показва, че когато няма връзка между убиеца и жертвата много трудно се постига резултат.

Проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и бивш главен секретар на МВР: Ако не се разкрие в рамките на 24 часа, намалява с 30-40% вероятността да бъде разкрито. При 74 часа след извършване на убийството вероятността е много малка около 3-4%. Това е световна тенденция.

Източници на "По света и у нас" разкриха, че криминалистите работят по две основни версии. Първата, че Георги е станал жертва на неуспешен опит за въоръжен грабеж. Според втората версия 16-годишният ученик е загинал заради конфликт, възникнал при неизяснени обстоятелства.

;

Вижте още по темата:

Днес се навършва една година от убийството на 16-годишния Георги

Година след убийството на Георги в Борисовата градина: Извършителят не е намерен

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на земя в русенското село Ряхово недоволстват от арендатора
Собственици на земя в русенското село Ряхово недоволстват от арендатора
Караянчева: 35 изборни секции равнопоставя всички държави в чужбина
Караянчева: 35 изборни секции равнопоставя всички държави в чужбина