НОВИНИ

70% от европейците са наясно с фалшивите новини

70% от европейците са наясно с фалшивите новини - данните са на Евробарометър. До колко голяма е заплахата от външна намеса на предстоящите европейски избори - това обсъждаха днес експерти в Дома на Европа в София.

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:14, 09.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В борбата с дезинформацията - използвали информацията. В поредица коментари и публикации се твърдяло - в Европарламента получават големи заплати, а нищо не вършат.

Марджъри ван ден Брюке - заместник-говорител на ЕП: В отговор направихме един видеоматериал, който да покаже какво представлява ежедневието на един член на Европейския парламент и как участва в заседания от сутрин до мрак. Представихме една история, която по косвен начин да въздейства на зрителите. Така смятаме, че може да се противодейства на фалшивите новини.

Изборите ще бъдат критичен тест до колко ЕС има имунитета да устои на ерозиите на демократичната идентичност, убеден е заместник-външния министър Юрий Щерк.

Юрий Щерк - заместник-министър на външните работи: Европейският парламент прие специална стратегия за европейските избори и за нов политически дискурс и България напълно подкрепя тази стратегия и участва в прилагането й.

Според президента Росен Плевнелиев битката в Европа ще бъде демократи срещу националпопулисти. Той коментира и Консултативния съвет по национална сигурност от вчера.

Росен Плевнелиев - президент на република България (2012-2017г.): Очаквах вчера съвсем друго. Надявах се наистина политическия елит на България и президента Радев да допринесе затова: да седнат на масата и да кажат нещо много простичко - искаме ли да преборим корупцията? Да. Как? Най-ефективния начин да преборим корупцията е когато има прозрачност в начина, по който се управляват държавните ресурси.

Според Плевнелиев друго необходимо условие е активното гражданско общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сертификат Антикорупция за областния управител на София
Сертификат "Антикорупция" за областния управител на София
Разследват за подкупи бивши министри в Гърция
Разследват за подкупи бивши министри в Гърция