НОВИНИ

Нов скандал: Лозан Панов напусна заседанието на ВСС

Нов скандал във Висшия съдебен съвет. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов напусна заседанието на съдийската колегия, която той председателства. Повод стана настояването на колегите му съдия номер едно да каже дали вярва в правосъдието у нас.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 09.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В началото на заседанието, членове на съдийската колегия разказаха, че след телевизионно интервю на Елисавета Панова, съдии от цялата страна ги питали дали председателят на ВКС споделя мнението на съпругата си, че в "България няма правосъдие" и поискаха Лозан Панов да отговори.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Дали той вярва в българското правосъдие или не вярва. Той трябваше да отговори "да" или "не".
Лозан Панов, председател на ВКС: Ще постъпя по начина, по който постъпих и преди, когато Вие направихте същото. Така че нямам намерение да участвам в това, което организирате. Благодаря ви. Ако ще продължаваме по дневния ред, да продължим. Ако имате някакви други намерения, моля да поемете ръководството.

Предисторията е в наложена от Антикорупционната комисия глоба от 1000 лева на Лозан Панов за това, че не е подал декларация за имотите и доходите си пред Сметната палата през 2017 г. Панов обжалва глобата пред Софийския районен съд, който отсъжда, че е глобен основателно и според изискванията на закона. Панов отново обжалва и по казуса се произнася по-горната инстанция - Административен съд София.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Потвърдително решение на първоинстанционния съд, който е в системата на общите съдилища, където г-н Панов е председател на ВКС, т.е. той е върхът на пирамидата.

В съдийската колегия поставят въпроса дали Лозан Панов споделя мнението изразено от съпругата му, че това решение е "извращение с правото".

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: И тогава се поставя въпроса: Един председател на ВКС какво прави, че да не вярват хората или той да не вярва в българското правосъдие. Може ли той да заема тази позиция.

Потърсихме за коментар и председателя на ВКС. Чрез електронната поща изпратихме покана да застане пред камерата ни. Лозан Панов не отговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов и Маринов инспектираха охраната на българо-гръцката граница
Каракачанов и Маринов инспектираха охраната на българо-гръцката граница
Нова серия оставки: Депутат, кмет и зам.-областен управител напускат властта
Нова серия оставки: Депутат, кмет и зам.-областен управител напускат властта