НОВИНИ

Форум на бизнес лидерите в София: България върви уверено по пътя към еврозоната

България е избрала пътя за бързо изпълнение на критериите и възможно най-скоро присъединяване към еврозоната, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на форум на бизнес лидерите в София. В дискусията, посветена на единната европейска валута, участваха и посланиците на над 30 държави. Репортаж на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
19:36, 09.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Министърът на външните работи Екатерина Захариева акцентира върху ползите за България от въвеждането на единната валута.

Екатерина Захариева -министър на външните работи: Еврозоната ще повиши сигурността в България, ще увеличи инвестициите, ще намали лихвите и не случайно това е един от основните приоритети, за който работим години наред, няколко от нашите правителства. И наистина се надяваме за позитивен отговор за ERM -2, юли месец.

Според италианския посланик Стефано Балди, България не трябва да чака, а да действа,ако иска позитивни резултати.

Стефано Балди - посланик на Италия: "Ние не даваме съвети, но безплатен обяд няма. Голямото преимущество на еврозоната е, че получавате стабилност. При възникване на проблеми, вместо да се справите сами, ги решаваме всички заедно.

По време на форума беше подчертана ролята на еврото, като основен регулатор на стоки и услуги. За пример беше дадена инфлацията в еврозоната, която се движи около процент.

Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК у нас: Контролирането на инфлацията носи много позитиви за икономиката- предвидимост, ниски лихви по заемите и стабилност по изграждане на бизнес отношенията. Фискална дисциплина, укрепване на финансовия сектор и подобряване на икономическото управление.

В дискусията участва и директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, който прогнозира скок на чуждите вложения у нас след влизането в ERM 2 и в Еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Определянето на защитените зони ще се решава на местно ниво
Определянето на защитените зони ще се решава на местно ниво
Експертите: Трябва ли БПЦ да участва в посещението на папата в България?
Експертите: Трябва ли БПЦ да участва в посещението на папата в България?