НОВИНИ

Отбелязваме международния ден на киното

Днес отбелязваме Международния ден на киното. Преди 122 години, във Франция се състои първата платена публична прожекция на братята Люмиер. Една година по-късно кинематографът идва и в България, и първият игрален български филм е излъчен през 1904 година в кино "Модерен театър."

Мина Петрова
от Мина Петрова
19:56, 28.12.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Годината е 1895, мястото е Париж. Братята Люмиер ще дадат начало на една от най-революционните и масивни индустрии в света - тази на киното. Първата платена прожекция се състои преди 122 години в парижкото "Гран кафе". Само година по-късно киното ще дойде и у нас. А началото на игралното кино в България е поставено през 1914 година с прожекцията на комедията „Българан е галант" в София.

Любов Филипова, уредник "Политехнически музей": "Киното в своето начало не е било приемано много добре от интелигенцията. Смятало се е, че това е нисък клас изкуство. То дори не е било приемано за изкуство. Но след това много бързо се превръща в масово изкуство."

Първото кино в България - "Модерен театър" - отваря врати на 4 януари 1908 година в столицата. Сега е занемарено и изоставено, но неотдавна то е било забележително здание и една от най-големите атракции на софийския светски живот.

Любов Филипова, уредник "Политехнически музей": "Ако навремето сантименталния сюжет, патриотичната тема са били приоритет, то сега вече нещата са съвсем различни и погледа е обърнат към съвременността."

Днес киното е част от ежедневието на много от нас. За скромните 122 години живот то е прогресирало със светкавична скорост. И сега се наслаждаваме на 3, 4 и 5D изживяване. Според някои кинолюбители, именно това е причината, поради която филмите днес са по-богати на изживяване, от колкото на съдържание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софтуерна компания подпомага хора в нужда
Софтуерна компания подпомага хора в нужда
Пиян шофьор гази умишлено седем души на автобусна спирка
Пиян шофьор гази умишлено седем души на автобусна спирка