НОВИНИ

Авиоексперт за Ту-154: Все още не трябва да се изключва версията за атентат

По празниците контролът при пътуванията е малко занижен, затова може би и се случват подобни трагедии като тази с руския военен самолет Ту-154 в Сочи, каза авиоекспертът Ангел Борисов. Той обясни, че военните пилоти имат по-малко опит от гражданските и в по-особени ситуации може да нямат толкова бързи реакции.

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 28.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според Ангел Борисов все още не трябва да се изключва версията за атентат, понеже винаги се започва с евентуално предположение за външна намеса, докато не се обследват всичките черни кутии. И докато не се отхвърли тази версия, не трябва да се започва наобратно.

В момента основната е проблемът със задкрилките.

Ангел Борисов, авиоексперт: На втората минута се дава командата за закриване на задкрилките, но може командата да се приеме неправилно, а може машината да не я изпълни. Много е важна бързата реакция обаче. Ако се получи разсинхронизиране в специални системи в Ту-154, може да се получи проблем и неуправляемост.

Според него военните пилоти имат по-малък опит от гражданските и е възможно да са допуснали грешка, когато всяка секунда е била важна, коментира авиоекспертът.

Има три черни кутии и трябва да се получат окончателните резултати от разследването, за да се каже, добави авиоекспертът.

Ангел Борисов, авиоексперт: Ту-154 е изключително здрав самолет, с 3 двигателя, може да прелети огромни разстояние. Възможно е и пилотът да е загубил ориентация, летището в Сочи е особено.

Вижте във видеото още какво каза за разполагането на пътниците в самия самолет и дали лошата центровка също може да е причина за трагедията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво трябва да внимаваме при теглене на бърз кредит?
За какво трябва да внимаваме при теглене на бърз кредит?
Нещата, които се спускат, в Новогодишната нощ
Нещата, които се спускат, в Новогодишната нощ