НОВИНИ

Как ще бъдат разпределени даренията за Хитрино?

160 хиляди лева от даренията за Хитрино, ще бъдат използвани, за да се осигури топъл обяд за хората в селото през зимните месеци. Общественият съвет за управление на средствата от дарителската кампания на Българския червен кръст взе решението на първото си заседание. В средата на януари се очаква разчет кои от нуждите на хората в селото няма да бъдат покрити от отпуснатата държавна и европейска помощ и тогава за тях ще бъдат пренасочени още от събраните дарения

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:18, 28.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

До момента в кампанията са събрани над 2 000 000 лева, а от тях 1 000 030 са дарения от СМС-и.

Рано е да се каже каква част ще отиде за възстановяване на къщите, закупуване на електроника и мебели за тези домове.

Станало е ясно, че 9 къщи са напълно разрушени, други 11 трябва да бъдат разрушени и построени наново. Около 70 от домовете в Хитрино се нуждаят от ремонт. Най- вероятно по това направление ще отидат голяма част от средствата.

Част от помощите ще бъдат разпределени за храна.

Нуридин Исмаил, кмет на село Хитрино: "Парите, които ще вземат за обезщетяване на жилищата, да бъдат вложени в тези жилища, а не в жилища, които имат на други места. Това да не е раздаване на пари и вземайки парите някой да отиде в Шумен да си остъклява апартамента, някой да вземе парите и да се изнася в Германия или в Турция. Парите ще бъдат дадени, ние имаме механизми, ние имаме нашето виждане, след като самото строителство и самото имущество е вложено в имота."
Христо Григоров, председател на БЧК: "Ние бяхме заедно в Бисер, бяхме заедно в Аспарухово, Перник, Мизия, но такава активност и такъв финансов ресурс, събран за такова кратко време, нито една кампания не е постигала. Нито една стотинка, която е влязла по тази дарителска кампания, не е излязла. И всичко ще бъде решено тук."

За това даренията да отидат там, където са нужни, отговаря Общественият съвет на кампанията. В него са националният омбудсман, председателят на Червения кръст, кметът на Хитрино и областният управител на Шумен и представители на НАП, Сметната палата, сдружението на общините и национални медии. Събирането на средства в помощ на Хитрино продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детският хор на БНР разказва „Зимна приказка“
Детският хор на БНР разказва „Зимна приказка“
Повече пари за лечение на пациенти през зимата искат от болница в Благоевград
Повече пари за лечение на пациенти през зимата искат от болница в Благоевград