НОВИНИ

Здравното министерство с анализ за остойностяването на клиничните пътеки

Министерството на здравеопазването ще представи през януари анализ за остойностяването на медицинските дейности в болниците, от който ще стане ясно колко реално струва лечението на отделните диагнози в различните лечебни заведения. Това съобщи здравният министър в сутрешния блок на БНТ. Той обясни, че цената на медицинските дейности за едно заболяване ще е различна за отделните категории болници.

Диана Миткова
от Диана Миткова
18:03, 28.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Не повече от 30% от сегашната стойност на клиничните пътеки е реално нужен и задължителен разход за лечение. Това коментира в сутрешния блок на БНТ здравният министър в оставка Петър Москов.

Петър Москов: "Трябва да се раздели реалната стойност на вашето лечение за определена патология - средна за определен вид болница. Защото за една голяма болница като военна болница или "Света Анна" с поддръжка на персонал с тежка апаратура с кръвна банка това струва едно, в една по-малка болница това струва друго."

Това, което трябва да бъде договаряно според Москов е възнаграждението на работещите в болниците.

Петър Москов: "Те трябва да бъдат разделени едно от друго до момента, в който възнаграждението на работещия лекар, сестра, санитар е функция от стойността на лечението ви нещата ще продължат да се движат в една грозна посока и тук съм абсолютно съгласен, че нито лекарския съюз, нито касата има отношение към това да договаря цена на лекарство."

Здравният министър в оставка каза, че тази година за първи път в страната няма недостиг на направления по острите случаи. А националната здравна карта също беше тема на разговор.

Заради количествените фактори страда качеството, обобщи здравният министър в оставка, визирайки, че болниците печелят от повечето пациенти по клинични пътеки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Васил Станилов
Почина Васил Станилов
Уникални коледни сувенири на благотворителен базар в Благоевград
Уникални коледни сувенири на благотворителен базар в Благоевград