Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Обществен съвет разпределя събраните средства за Хитрино

Как ще бъдат разпределени средствата, събрани в помощ на жителите на Хитрино? Общественият съвет към Българския червен кръст се събира на първото си заседание, което завърши преди броени минути.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:14, 28.12.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

По последна информация до вчера по сметките на Червения кръст за Хитрино са постъпили 1 967 495 милиона лева от дарения. Над един милион лева са набрани чрез дарителски СМС-и на телефон 1466, останалите са от банкови преводи. Кампанията продължава.

Голям корпоративен дарител е обещал да дари 100 000 лв.

;

Средствата ще бъдат разпределяни на базата на експертна оценка за нуждите на пострадалото население. Това ще става под надзора на Обществения съвет, който се председателства от националния омбудсман Мая Манолова. В него участват представители на местната власт, на държавни институции и неправителствени организации, както и на медиите.

На първото заседание на обществения съвет за разпределение на тези средства бе решено на с. Хитрино да бъдат отпуснати 160 000 лв. разделени за четирите зимни месеца, по 40 000 лв, които ще послужат за топъл обяд на хората от селото.

Кметът на село Хитрино Нуридин Исмаил заяви, че в момента са в процес на калкулиране как да се разпределят средствата. По основните са свързани със строителството, с падналите сгради и с тези, които ще бъдат срутени.

Нуридин Исмаил: На този етап, към днешна дата, са обследвани 167 къщи, като 70 от тях са за частичен или основен ремонт, 9 са напълно унищожени, 11 са за събаряне.- но това е на пръв поглед, може би в някои от жилищата ще има втори и трети оглед по-обстоен. Нещата ще бъдат конкретизирани във времето.


Христо Григоров от Български червен кръст заяви, че всичко, което ще се вземе като решение, ще е публично. Когато завърши кампанията, ще се представят всички протоколи, за да се види, че нито една стотинка няма да бъде отклонена.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство
България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство
Зорница Русинова: Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма
Зорница Русинова: Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма