НОВИНИ

Спасяват „Жълтото училище” с 1.2 милиона лева

Министерството на образованието и науката е превело обещаните милион и сто хиляди лева за ремонта на Жълтото училище. За това информираха от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство, които провеждат голяма част от учебните си занятия там. Училището е паметник на културата с национално значение. Това е първата българска гимназия, създадена в Пловдив през 1868 година на базата на известното епархийско училище "Св. Св. Кирил и Методий". От години обаче паметникът се руши и опитите да се намери финансиране се оказаха дълга и тежка задача.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
19:00, 28.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Деница Василева вече седем години е част от професионалния хор към Академията за музикално и танцово изкуство, който репетира в една от залите на рушащото се Жълто училище. Спомня си, че и като студент е влизала в сградата със страх.

Деница Василева - изпълнител в хор "Иван Спасов” към АМТИИ - Пловдив
"Пристъпвахме едва - едва по стълбите, защото изглеждаха доста нестабилни и стените бяха напукани и общо взето няма никаква промяна от тогава досега."

Промяната обаче ще е налице в края на юни следващата година, когато трябва да започне ремонтът. В момента се подготвя обществената поръчка за избор на фирмата, която ще извърши реконструкцията.

Проф. Милчо Василев - ректор на АМТИИ - Пловдив
"Цялата сграда се събаря до каменната основа. Започва се по същия начин да се изгражда. Поемам ангажимента да ги направя много удобни залите вътре. Ще бъдат обезшумени, ще сложим изолация. Засега е много неприятно, че много се чува от стая в стая."

Освен милион и 100 хиляди от държавата от Академията ще разчитат на дофинансиране от Община Пловдив със 100 000 лева, както и на събраните близо 60 000 лева от благотворителни инициативи в подкрепа на Жълтото училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почистиха незаконното сметище край провадийското село Петров дол
Почистиха незаконното сметище край провадийското село Петров дол
Руското посолство в Дамаск е било обстрелвано
Руското посолство в Дамаск е било обстрелвано