НОВИНИ

За какво трябва да внимаваме при теглене на бърз кредит?

С между 5 и 7% ще се увеличи броят на изтеглените бързи кредити само през декември заради празниците. Това прогнозират от фирмите за отпускане на този вид заеми. Причината за ръста е, че хората масово купуват подаръци както за себе си, така и за близките си. Не винаги обаче това има благоприятни последици за бъдещия ни бюджет.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:28, 28.12.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Между 400 и 600 лева е средният размер на отпусканите бързи кредити, показват данните на дружествата в бранша. Хората се възползват от тях най-вече когато им трябват спешно пари и не са успели да намерят заем от роднина или приятел.

Кирил Георгиев, "Изи кредит": "Около 43% от българите изпитват затруднение да си покриват разходите си. Това е един улеснен достъп до финансиране, който потребителите получават с цел да покрият спешна неотложна нужда и да покрият извънреден разход. Съответно тук говорим за по-малки суми отпуснати за по-кратки периоди от време."

Оказва се, обаче, че този улеснен достъп крие доста капани.

Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители": "Човек когато е принуден да вземе такъв кредит рядко гледа условията и рядко го прави информирано, просто той трябва да реши някакъв свой проблем и в бързането условията са последното нещо, което четем. Информацията за основните параметри на кредита трябва да бъде поднесена в така наречения европейски стандартен формуляр, който представлява една таблица и тя трябва да бъде поднесена при запитване преди подписването на договора."

От Комисията за защита на потребителите предупреждават хората преди да прибегнат до спешен заем да си направят добре сметката. Първо, бързите кредити са по-скъпи и с по-високи лихвени проценти. Второ, добре е да познавате условията - размерът на кредита, крайната сума, която ще платите, срокът, за който той ви се отпуска, броят вноски, които ще трябва да направите. Дори и да се съгласите на бърз кредит в 14 дневен срок, вие имате право да се откажете. Трябва обаче да върнете сумата, която сте взели в 30 дневен срок плюс лихвите, които са начислени за този период, който е изтекъл. Както и при всеки друг кредит, може да върнете бързия кредит по всяко време. Ако е с фиксиран лихвен процент, фирмата, която ви го е отпуснала има право да претендира за такса от 1 до 0,5%, ако е плаващ обаче - тя няма право да претендира.

Богомил Николов,Асоциация "Активни потребители": "За мен най-важното, което трябва да знаем още при подписването, е да погледнем какво се случва ако се забавим и не си платим вноската навреме."

Фирмите за бързи кредити съветват, ако не можете да погасявате заема в срок, веднага да ги информирате, за да бъде търсено общо-изгодно решение. В противен случай рискувате да платите огромни неустойки, лихви и такси.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължават ученическата ваканция в Пловдив
Удължават ученическата ваканция в Пловдив
Авиоексперт за Ту-154: Все още не трябва да се изключва версията за атентат
Авиоексперт за Ту-154: Все още не трябва да се изключва версията за атентат