НОВИНИ

Изложби и книги за Васил Левски зад граница

Националният музей "Васил Левски" в Карлово все повече популяризира живота и делото на Апостола извън границите на България. По инициатива на музея изложба за Левски е представена в повече от 10 държави. Книга за Дякона, преведена на 8 езика, вече може да бъде четена в едни от най-големите обществени библиотеки в европейски столици.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
08:09, 19.02.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Според директорката на музея чужденците не проявяват интерес към националния ни герой, защото не са запознати с живота и делото на Апостола.

Дора Чаушева - директор на НМ "Васил Левски" Карлово: Ние в най-голяма степен сме виновни да не познават Апостола извън територията на България със своята политика, историци, държавници... така че Васил Левски да стои заедно и наравно с европейски личности като Гарибалди, като Кошут, като Мацини, което той абсолютно заслужава.

До момента е издадена книга за Апостола. Представена беше и изложба в много страни.

Дора Чаушева: Беше представена тази изложба в Америка - в Ню Йорк, в Чикаго във Вашингтон, за което спомогнаха много наши сънародници...

С популяризирането на живота и делото на Апостола активно през последните 3 години се занимава и един от потомците на Васил Левски в родния му град Карлово - Стефан Караиванов. По негова инициатива вече 4 пъти е преиздавана книгата която най-добре описва отношенията на Левски с Васил Караиванов, който е бил най-довереният му човек.

Стефан Караиванов - потомък на Левски, внук на Васил Караиванов: Как се е основал в Карлово комитета, как са правили други срещи, действия, деяния. Двамата са били буйни характери... и първото нещо което правят е това да милеят за България, тази революционна дейност е била съвсем от младежките им години.

Стефан Караиванов посочи, че за съжаление до момента не се знае къде са точно оригиналните документи, по които е написана книгата. По думите му след смъртта на автора, негов съсед се самонастанил в апартамента му в София и потулил архива.

Стефан Караиванов: При което ние водехме доста дела... но така и не ни върнаха нищо... Знаем само че той го е захвърлил по някакво мазе, таван и до момента не можем да направим така че да си го върнем. Това е архив който е ценен за цялата история на България

Всяка година когато в родната къща на Левски се отбелязва годишнина от гибелта му по традиция идват ученици от училището носещо името на Апостола в Хасково

Ван Гуен: Чувството е много вдъхновяващо, по принцип цялото изживяване да се мине през стаите, да се види къде е живял, къде е израснал... Това е целта почитане на паметта му...

Най-честите посетители на музея са учениците и студентите. Миналата година той е посетен от 55 000 души, с 8 000 повече в сравнение с миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една нарисувана история за Васил Левски
Една нарисувана история за Васил Левски
Очаквайте: В Кадър за Васил Левски
Очаквайте: "В Кадър" за Васил Левски