НОВИНИ

Недостиг на кадри в туризма

И за предстоящия летен туристически сезон ще има недостиг на работна ръка, прогнозират хотелиерите край морето. За да бъде решен проблемът, те ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна, където заплащането е колкото у нас.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
07:22, 21.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Все по-често работодателите в сферата на туризма търсят служители от чужбина. С промените в Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове“.

Пламен Начков, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Варна: Съгласно новия закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни.

Според специалисти от бранша, тези кадри ще бъдат наемани на по-ниско престижни работни места.

Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Това от една страна е добре, от друга обаче българският бизнес не може да разчита само на тези работници, защото все пак те трябва да познават и български.

Чужденците ще бъдат назначавани като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция.

Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Защото трудно е един такъв човек, който не знае български, той може да знае руски и английски, и да го направиш отговорник зала, старши администратор.

Заради по-доброто заплащане в чужбина много специалисти в сферата на туризма напускат страната. Това налага да се търсят кадри от чужбина.

Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: По тази причина остават незаети празни места, които трябва да бъдат попълнени съответно от хора, които са съгласни да работят при тези ниски заплати.
Пламен Начков, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Варна: От Молдова най-вече и от Украйна, където доходите са равнопоставени. Работодателят трябва да декларира, че има място за нощувка, осигурил им е заплатата и отиването и връщането от мястото, откъдето идва.

През миналата година близо 500 души от Молдова и Украйна са работили по Северното Черноморие като стажанти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови открития на НАСА извън слънчевата система
Нови открития на НАСА извън слънчевата система
Издирват извършителите на обир в Пазарджик
Издирват извършителите на обир в Пазарджик