НОВИНИ

Четири варненски общини ще развиват местната икономика

Четирите варненски общини с най-голям икономически потенциал създадоха днес първата в Североизточна България Зона за иновации и развитие. Кметовете на Девня, Белослав, Аксаково и Варна подписаха меморандум за икономическо сътрудничество. Юридическото обединяване на общините им дава възможност да кандидатстват за европейско финансиране на по-големи проекти. Целта на сдружението е да подобри жизнения стандарт в региона, да обедини възможностите на местния бизнес и да привлече повече чужди инвеститори.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Деян Овчаров
21:20, 20.02.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

През последната година много чуждестранни инвеститори са посещавали Варна и региона с намерението да развиват бизнес. Оказва се обаче, че поотделно общините не могат да отговорят на техните изисквания и са необходими условия за цялостно обслужване на бизнеса.

Иван Портних – кмет на община Варна:
“Обединяваме потенциала си като този на висшите учебни заведения, институти, така, разбира се, чисто инфраструктурните ни дадености, географското положение, човешкия ресурс.”

Обединяването на четирите общини в Зоната за иновации променя финансовото отношението на държавата към региона и ще ускори решаването на конкретни важни инфраструктурни въпроси.

Иван Портних – кмет на община Варна
Това решава проблема с Детелината на Игнатиево, към която има огромен инвеститорски интерес. Надявам се много бързо да решим транспортната свързаност на тези територии. В дългосрочен план това касае, разбира се, и северния подход към Варна, и потенциално изграждането на втори Аспарухов мост."

Не случайно Зоната за развитие и иновации обединява общините около Варненското езеро. Тук се намират ключови за икономиката на региона предприятия, а районът разполага с важни транспортни и логистични връзки.

Атанас Стоилов – кмет на община Аксаково:
Териториите , които са между Аксаково, Белослав, Девна и Варна са уникални места за бизнес – с изключително добра такава инфраструктура транспортна."

Зоната е отворена и се предвижда към нея да се присъединят и други общини, чийто икономически потенциал пряко зависи от развитието на региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев получи голямата награда Приятели на Израел
Росен Плевнелиев получи голямата награда "Приятели на Израел"
Финландия въвежда универсален базов доход
Финландия въвежда универсален базов доход