НОВИНИ

Нова пластика краси пешеходната зона във Варна

Нова пластика, дело на скулптора Веселин Костадинов отскоро краси пешеходната зона до площад “Свят” във Варна, известен сред жителите на града като “Севастопол”. Тя е наречена “Разходката” и представлява фигура на млада жена. Пластиката се вписва в пространството и атмосферата в най-пъстрата и оживена част на града.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова
16:21, 23.03.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Фигурата на младата жена, която бърза за среща или за разходка, е висока над 2 метра. Изработена е от месинг и цветни стъкла. Идеята за създаването ѝ е плод на личните наблюдения на автора за най-оживената централна улица във Варна, където красивата архитектура на сградите създава неповторима атмосфера.

"Изкуството, крайната му цел е да накара хората да се замислят, да гледат, да видят нещо различно, това е именно такова и ми харесва. Сега дали е удачно местото на поставянето ми е трудно да кажа, но мисля, че е нещо ново, свежо и интересно, което определено придава нов облик на района."

"На мен ми харесва, защото е модел на модерното изкуство. Друг е въпросът, че мисля че мястото ѝ не е тука. Защо? Ама много други по-подходящи места - например на входа на Морската градина”, тук малко встрани стои от потока, нищо че е пешеходна зона."

Имаше и варненци, за които модерното изкуство не се вписва в градската среда.

"За мен това е кич!"

"Кое не ви харесва?"

"Изцяло! Лъскав кич!"

Новата пластика е част от проекта за естетизация на Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширяват клетки в зоопарка в Благоевград
Разширяват клетки в зоопарка в Благоевград
Продажбите на билети за кино стигнаха рекордните 38,6 милиарда долара за година
Продажбите на билети за кино стигнаха рекордните 38,6 милиарда долара за година