НОВИНИ

Герджиков: Основната ни грижа е железопътният транспорт

Основен приоритет на правителството е железопътният транспорт, заяви премиерът Огнян Герджиков по време на международна конференция за инвестициите в транспорта. Той подчерта, че заради стратегическото си положение страната ни приоритетно развива транспортната си инфраструктура по оста "изток-запад". Според него до края на настоящия програмен период с помощта на евросредства трябва да се доизградят основните жп - линии към Турция и Гърция. Премиерът подчерта, че са нужни спешни мерки за спасяване на железниците и призова за инвестиции в сектора.

bnt avatar logo
от БТА
14:04, 23.03.2017
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Огнян Герджиков, служебен премиер: Очаквам през настоящия програмен период да се доизградят и основните железопътни линии по същото направление. Основната ни грижа като отговорно правителство, макар и с кратък времеви мандат, е железопътният транспорт. Нуждаем се от незабавни и смели решения, от решителни политики за спасяването и модернизирането на този прекрасен способ за транспортирането на хора и товари от серизони инвеститори. Нуждаем се и от подкрепата на европейските ни партньори.

Днешното събитие е форум със сериозно експертен, но и с подчертано политически потенциал. Това каза в обръщението си към регионалната конференция за насърчаване на инвестициите в транспортния сектор премиерът в служебния кабинет Огнян Герджиков, която днес и утре се провежда в София.

Проф. Герджиков благодари на Европейската комисия за решението на България да бъде домакин на конференцията за инвестициите в транспорта, организирана от Европейската комисия в София. Той приветства сърдечно в столицата ни и Виолета Булц, еврокомисар по транспорта.

Във форума участват министри и експерти от държавите - членки на ЕС, ангажирани с планиране и финансиране на европейската транспортна инфраструктура, представители на Западните Балкани, страните от Източното партньорство, банки и финансиращи институции.

Очаквам да бъдат дискутирани конкретни инициатива за насърчаване на финансирането на инфраструктурата в Европа, очаквам интелигентни решения за прехода към ефективна, безопасна и устойчива мобилност, каза проф. Герджиков.

Обединена Европа се ражда с идеята за общ пазар, което означава преди всичко активна търговия, свободно движение на хора, стоки и капитали, означава повече и по-добре организирана инфраструктура, съвместимост на системите, повече интеграция и кохезия. "Европейският проект разшири хоризонта на националната визия за развитието на транспорта във всяка отделна страна и дори да градим отделни връзки локално, мислим глобално и търсим икономически ефект отвъд националните граници, преодоляваме заедно липсващите връзки в инфраструктурата", подчерта пред форума Огнян Герджиков.

По думите на премиера с успеха на европейската транспортна политика последното десетилетие коридорният подход се е утвърдил като полезен инструмент за свързаността на съседите страни. Като страна на Балканския полуостров приветстваме включването на Западните Балкани в основната транспортна мрежа на обединена Европа, посочи той.

Решението за развитие на разширената зона за страните от Източното партньорство отваря нови възможности за сътрудничество в транспорта и реализацията на взаимноизгодни проекти, смята проф. Герджиков.

Той подчерта, че стратегическото положение на България в региона е и благословия, но и изпитание в контекста на съвременните глобални предизвикателства. Въпросът е как заедно с европейските ни партньори да изберем най-точния алгоритъм за национална транспортна политика в синхрон с европейската - как да съхраним мобилността, без да рискуваме сигурността на външните граници на Евросъюза, посочи Герджиков.

Премиерът посочи, че България се е фокусирала върху изграждането на модерна транспортна инфраструктура по направлението изток - запад.

През преходния програмен период с европейско участие са изпълнени важни за страната ни инфраструктурни проекти, с видима полза за обществото. Сред тях премиерът открои изградената автомагистрална мрежа в Южна България, облекчила потока от София за Бургас и към Турция. Очаквам през настоящия период да се доизградят и основните жп линии по същото направление, подчерта проф. Огнян Герджиков. Той заяви, че "основната ни грижа като отговорно правителство, макар и с кратък мандат, е железопътният транспорт". "С министър Христо Алексиев имаме пълно единодействие в тази насока, нуждаем се от незабавни и смели решения, от решителни политики за спасяването и модернизирането на жп превозите, както и от сериозни инвеститори, нуждаем се и от подкрепата на европейските ни партньори ", каза още премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят в Лондон е бил известен на МИ5
Нападателят в Лондон е бил известен на МИ5
В МВР няма нови данни, заради които да се повиши антитерористичната готовност
В МВР няма нови данни, заради които да се повиши антитерористичната готовност