НОВИНИ

Мая Манолова се срещна със стачкуващите миньори в мина "Оброчище"

Продължава протестът и гладната стачка на миньорите от мангановата мина в Оброчище. Вчера те обявиха безсрочна гладна стачка. Причина за недоволството им са ниските заплати и системното им забавяне. Те настояват и да се развали концесията за добива на манган.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
12:11, 23.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Започна изплащането на ваучерите за храна за месец януари, поне да си нахранят семействата, но пари за сметки няма. Полицията прави проверка по сигнала, който самите работници внесоха вчера в прокуратурата в Балчик затова че не са допускани до работните им места.

Започна и източването на вода от галериите на мината, за да не загубят миньорите работните си места.

Днес с работниците от мина "Оброчище" се срещна общественият защитник Мая Манолова.

Мая Манолова - омбудсман: Това, което чух от миньорите и наблюдавам ситуацията, е повече от тревожно. Аз няма как да се съглася, че възнаграждение в размер на 460 лева е нормално да получават подземни работници. Още повече, че става дума за манганова мина. Мангановата мина е сред четирите най-големи в света и при добра експлоатация би трябвало да дава много добри икономически резултати, така че и мината да се развива, да има поминък и хората да получават справедливи възнаграждения.

Исканията на миньорите остават същите: те настояват за преразглеждане на концесионния договор, повишаване на заплатите до 1000-1500 лева, връщане на социалните придобивки.

Миньорите заплашиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, другата седмица ще се преместят на жълтите павета в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама ранени при експлозия във военна база в Албания
Двама ранени при експлозия във военна база в Албания
По-високи обороти в курортите в Родопите след проверка на данъчните
По-високи обороти в курортите в Родопите след проверка на данъчните