НОВИНИ

Миньорите от рудник „Оброчище" отмениха гладната стачка

Миньорите от рудник „Оброчище" отмениха гладната стачка. Протестът на миньорите обаче продължава до изпълнение на исканията за увеличение на заплатите и редовно им изплащане. За да няма риск да бъдат дисциплинарно уволнени, те ще влизат по график в мината, но няма да работят.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
15:07, 23.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Тази сутрин, за да чуе миньорите, дойде омбудсманът Мая Манолова. И ги увери, че исканията им са справедливи и ще направи всичко възможно, за да събере двете страни в спора - работниците и управителя на мината.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: За мен основно трудово възнаграждение за работник под земята в размер на 460 лева е експлоатация. Факт е, че върху тази сума има и ваучери за храна, но ваучера за храна не е трудово възнаграждение. Това е задължение, което работодателят трябва да осигури дали във вид на храна или във вид на ваучер, решението е негово.

Манолова ги информира, че Министерството на икономиката и Инспекцията по труда са започнали проверки в рудника. А тя е изискала информация и за концесионния договор. Миньорите пък са категорични, че докато не бъдат изпълнени исканията им, протестът им ще продължи.

Юлиян Иванов: Ние си искаме реални заплати, живеем в 21 век, работим първа категория екстра - под земята, опасност за живота. Ние имаме семейства, искаме да ги храним, искаме тия деца да се образоват, да живеят нормално.

Работниците не очакват преговорите с концесионера на рудника да доведат до положителен резлутат.

Ивайло Тодоров: Докато не си вземем нашето, докато не бъдат изпълнени нашите условия, които сме написали, представили, просто и само да седнем за празни приказки, няма да се разберем.

Исканията на работещите в четвъртата по големина в света манганова мина са 30% увеличение на основните заплати, възстановяване на безплатния транспорт до рудника и редовно изплащане на ваучерите за храна и трудовите възнаграждения. Ако това не стане, планират следващ протестен митинг в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ и Министерството на образованието отново ще представят най-добрите учители
БНТ и Министерството на образованието отново ще представят най-добрите учители
Министър Янев: Към момента службите нямат сигнали за заплаха на наша територия
Министър Янев: Към момента службите нямат сигнали за заплаха на наша територия