НОВИНИ

75 000 души сляха Коледа и Нова година

След като правителството отмени възможността за сливане на почивните дни и след това отработване в събота, решихме да проверим колко хора са слели почивните си дни за Коледа и Нова година. Около 75 000 души са направили това по оценки на Института за анализ и оценки в туризма. Според бизнеса обаче от сливанията тази година държавата е загубила стотици милиони левове. Какъв ще е ефектът за икономиката през 2017, когато ще почиваме с 3 дни повече от тази година - разказва Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков Нели Ангелова
20:39, 27.12.2016
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Между 300 и 400 млн. лв. е загубил родният бизнес от сливането на почивни и празнични дни и отработването им през 2016 г., по сметки на бизнеса.

През 2016 г. работихме 252 дни, като имахме пет големи серии от по 4 почивни дни - около 1 януари, 3 март, 24 май, 6 септември и 22 септември.

Доста хора съчетаваха почивни дни с допълнителна отпуска, което нанасяше допълнителни щети за бизнеса. Което стана и основният мотив работодателите да поискат отмяна на възможността за сливане. Това създаваше и трудности по отношение бизнес планирането и разплащания с чужди партньори. Въпреки отмяната обаче през 2017 г., оказва се, че ще работим 249 дни - внимание, с 3 по-малко в сравнение с 2016-а. Тоест - пак ще почиваме повече.

Теодор Дечев, Асоциация на индустриалния капитал в България: За една икономика като българската, която не е нито швейцарска, нито австрийска, нито германска, нито дори френска - и да има тамошната производителност на труда, 3 дни по-малко може да доведе до 1% от общата продукция по-малко.

Нито губят, нито печелят от промяната в почивните дни транспортният бранш и търговията. Туризмът обаче остава разделен в оценката си. Според едни браншът ще загуби, а според други - щети ще има само за градските хотели и заведенията по Черноморието.

Румен Драганов, Институт за анализ и оценки в туризма: Ето сега, около Коледа и Нова година около 75 000 души сливат своите почивни дни - било поради това, че имат деца, които са във ваканция, било поради други причини, но ще имат малко по-дълга почивка, което въобще не пречи на туризъм. И много от родителите предпочитат да използват това време било по планинските курорти за ски-училища, където да учат децата, било да бъдат с тях в къщи за гости или там, откъдето имат близки, роднини и приятели в провинцията, да бъдат заедно в този период.

По-голямата част от българите обаче по една или друга причина нямат възможност да удължат празничната ваканция.

По график младият бръснар Пламен Иванов от Пловдив си дава почивка в четвъртък и неделя. На практика обаче почти няма ден, в който да не дойде в салона, защото не е свикнал да връща хора. 25-ти декември е единственият празничен ден, в който е почивал и то, защото съвпада с официалния му почивен ден - неделя.

Пламен Иванов: Беше денят, в който си взех малко въздух и понеделника пак на работа, поради причината, че беше пълен вече. Седмица преди това беше пълен. Даже сутринта, като се събудихме, спогледахме се, видяхме календара, че е втория ден на Коледа и си викаме "днес се прецакахме", защото е вторият ден на Коледа, можехме да си го грабнем като почивен.

Този четвъртък Пламен отново е с ножицата и бръснача и ще жертва почивния си ден.

Пламен Иванов: Аз си направих сметка по-добре да си жертвам този почивен ден, а след това примерно след новата година да си взема първи, втори, трети, четвърти. Първите дни на януари едва ли ще са натоварени. Няма как, ако са натоварени, ще ви викам да видите. Направо ахвам..

Доверието на клиентите определя и работния график на Пламен. Затова и приема натоварването, като инвестиция в своя бизнес.

Тепърва ще се изчисляват икономическите ефекти от по-малкото работни дни догодина. Засега кабинетът предвижда в Бюджет 2017 забавяне на икономическия растеж до 2,5%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Нокаут на кино
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Нокаут на кино
Разбиха автомобилите на цял блок в софийския квартал Слатина
Разбиха автомобилите на цял блок в софийския квартал "Слатина"