НОВИНИ

Калоферското хоро кандидатства за Списъка на ЮНЕСКО

Уникалното мъжко хоро, което се играе на Богоявление в ледените води на р.Тунджа в Калофер ще кандидатства за Списъка на ЮНЕСКО за природно и културно наследство. Идеята е на кмета на града Румен Стоянов, който веднага след празника започва постъпки за реализирането й.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
20:10, 27.12.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Мирослав Докторов е един от участниците в мъжкото хоро. Хвърля се за кръста от 7-годишен.

Мирослав Докторов: Все пак ние сме калоферци трябва да отстояваме на нашата традиция и да си я запазваме, въпреки популярността и разширението, което предстои. Ние като си направим нашия ритуал, както каза и кмета - вода има за всеки

Според жителите на града включването на вековния обичай в списъка на ЮНЕСКО ще допринесе за популяризирането на българските традиции по цял свят.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Най-уникалното е това, че тук се влиза с народни носии, задължително с белите ризи, с поясите и най-вече с гайдите и с песните на Ботев, няма другаде къде да стане това нещо
Наньо Чолпанов, жител на Калофер: За мен като калоферец е радостно, че се проявява една такава инициатива просто света да знае за нас, защото генетично някак си ние си отиваме, ние се стопяваме оставаме много малка част от хората, които помнят някогашните действително традиции.

Изискванията за участие в хорото ще бъдат както миналата година - първо в река Тунджа ще влязат местните мъже, за да изпълнят ритуала. Кметът за първи път няма да поведе хорото. Освен облечени в калоферски носии, желаещите да участват трябва да научат и поне две от песните, които се изпълняват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново отрязаха дървета в Западния парк
Отново отрязаха дървета в Западния парк
Културни институции в подкрепа на Хитрино
Културни институции в подкрепа на Хитрино