НОВИНИ

Посланик Любомир Иванов за подготовката ни за председателството на Съвета на ЕС

В хода на кандидатпрезидентската кампания и след оставката на кабинета Борисов един от най-важните аргументи в полза на това бързо да имаме кабинет беше предстоящото ни евродомакинство и неговата подготовка. Как върви сега тя? Отговор даде в студиото на "Още от деня" посланик Любомир Иванов, директор на Националния център за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС. По думите му от гледна точка на сигурността най-сложното ще бъде начина, по който ще се организират мероприятията в НДК.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 27.12.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Подготовката ни за председателството на България на Съвета на ЕС върви с темпото, което е възможно да върви, прави се всичко, което е възможно в момента. Това не е малко, каза посланик Иванов.

"Има някои неща, които се наложи да се отложат поради простата причина, че се очаква друг кабинет след изборите, но това е единствено свързано с подготовката на министри, с шефовете на кабинети, които разбира се, няма да бъдат същите след няколко месеца. Но това не е фатално, следва да се подчертае, тъй като тази подготовка не отнема много време и се надяваме, че ще има достатъчно възможности те да минат подготовката, която се прави с помощта на европейските институции, най-вече на генералния секретариат на ЕС", уточни Любомир Иванов.

Той начерта конкретните етапи, които предстоят.

На първо място се подготвят кадрите, които ще се занимават с всички досиета, които изисква ротационното председателство. Това са около 1200 души български експерти, които са на различни нива, специалисти по отделните направления. Също така и кадри на високо ниво, включително и министрите, които ще председателстват редица заседания и форуми в съответните формати.

Подготовката е включително езикова.

"Ние сме набрали кадри, съставили сме екипи, но все още не сме стигнали до етапа на окончателна оценка, че всички са готови да свършат необходимата експертна работа и освен това трябва да отчитаме и факта, че ние продължаваме нещата, които са започнати и от тези преди нас. Неслучайно се работи в рамките на трио - тройка (председателство - б.р.) Това не са самостоятелни програми на отделните страни, а всичко е свързано", каза посланик Иванов и уточни, че европейските институции са тясно свързани с приоритетите, по които се работи.

По думите му основното в председателството са хората и способностите да се постига резултат, а не толкова материалната база.

Конкретно по очакваните формати на министри той разясни, че около 50 процента от всички тези събития ще се провеждат в Брюксел и Страсбург. Неформалните дискусии предимно ще се провеждат основно тук в България. У нас ще има формати на ниво министри, на парламентаристи, на експерти, които са с определени профили - селско стопанство, социална политика. Възможно е и ще има такива събития и извън София, но те ще бъдат единични по линия на отделни министерства - туризма, военните въпроси например, каза Иванов.

По време на председателството посланик Любомир Иванов не смята, че ще има сериозни проблеми по отношения на трафика и затруднения в придвижването.

"От гледна точка на сигурността може би най-сложното ще бъде начина, по който ще организираме мероприятията в НДК, по простата причина, че НДК е голяма структура. Няма да престанат да функционират редица формати, които са на ниво договори със самото НДК. Но все пак трябва да има мерки за по-специален допуск и тук нашите органи за сигурност ще имат доста сложна задача, но аз съм сигурен че ще се справят", каза Иванов..

За ключовите теми по време на нашето председателство и още за нашата подготовка вижте в целия разговор във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се влиза в картина на Владимир Димитров - Майстора?
Как се "влиза" в картина на Владимир Димитров - Майстора?
27 милиона лева ще струва чистенето на Варна през 2017-а година
27 милиона лева ще струва чистенето на Варна през 2017-а година