НОВИНИ

Горанов: Увеличение на пенсиите може да има, ако нарасне осигурителната вноска

Министърът на финансите в оставка Владислав Горанов заяви в студиото на "Още от деня", че увеличение на пенсиите може да има, ако нарасне много осигурителната вноска, вероятно ако нараснат и данъците. Затова при сегашния пенсионен модел трябва да се обсъди много добре между отделните прослойки на обществото дали сегашните поколения, които са активни и изкарват доходите, могат да си позволят и искат да ангажират да изплащат пенсии.

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 27.12.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Владислав Горанов категоризира финансовата година като успешна от гледна точка на това, че бюджетът върви добре, финансовият план се изпълнява така както е приет, даже и по-добре и ръстът на икономиката е изненадал прогнозите. "Изводите са, че имаме една стабилна финансова система", каза Горанов.

На въпрос няма ли вариант да се увеличат пенсиите, министърът на финансите в оставка заяви, че пенсионната система е доста сложен модел, който не може да бъде преразгледан само волево и да се сменя по волята на нито една партия, особено рязко.

"За мен увеличението на пенсиите може да дойде само от това да си ги произведем, да ги изкараме, да ги изработим. Рязкото увеличаване на пенсиите неминуемо трябва да мине в разговор в обществото дали сегашното поколение е склонно да плаща повече за пенсиите на пенсионерите. Иначе пенсионната система е много добре структурирана от гледна точка на философия и на модел, и подобни рязки параметрични промени, рязко вдигане на някои части от пенсиите не може да бъде обяснено от гледна точка на стимулите за осигуряване", каза Горанов.

Той уточни, че дебатът е бил свързан с увеличаване на осигурителната вноска, с промяната на възрастта на пенсиониране с оглед на това, че има натрупани демографски проблеми, които не могат да бъдат решени с волята на някой политик, те трябва да бъдат решени с по-добър ръст на икономиката.

"Резки параметрични промени могат да се правят, но трябва да се правят след много сериозен дебат и след представяне на алтернативи. Увеличение на пенсиите може да има, ако нарасне много осигурителната вноска, вероятно ако нараснат и данъците. Затова при сегашния пенсионен модел трябва да се обсъди много добре между отделните прослойки на обществото дали сегашните поколения, които са активни, които изкарват доходите могат да си позволят и искат да ангажират такъв ресурс, за да изплащат едни пенсии, които в България, ако говорим за дял от БВП, говорим за над средното европейско ниво", допълни още министърът на финансите в оставка.

За Бюджет 2017 Горанов заяви, че ГЕРБ застава зад този бюджет и са готови да го изпълнят.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
27 милиона лева ще струва чистенето на Варна през 2017-а година
27 милиона лева ще струва чистенето на Варна през 2017-а година
Нови правила за прием в първи клас
Нови правила за прием в първи клас