НОВИНИ

Жители на Куртово Конаре протестират срещу дейността на мраморната кариера край

Жители от пловдивското село Куртово Конаре излязоха днес на пореден протест срещу дейността на мраморната кариера край селото. Недоволните блокираха за няколко минути главния път Пловдив-Кричим. Според хората от добивната площадка постоянно се вдига прах и така се замърсява въздухът в района. От фирмата-концесионер обаче заявиха, че обвиненията към тях са неоснователни.

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 06.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.

Хората от Куртово Конаре вече трета година недоволстват срещу дейността на кариерата в селото.

„Не Европа да ни съди за мръсен въздух. Ние искаме да дишаме чист въздух – без прах“, каза Иванка Ковачева.

Селскостопанските производители от селото, прочуто с екологичночистата си земеделска продукция, се опасяват, че може да претърпят сериозни загуби.

„Тук е опитното поле на различните институти. Тук са защитени много научни дисертации и са селектирани много селскостопански сортове“, каза Емил Маринов.

Хората от селото са подавали многобройни сигнали до министерсвото на околната среда и до прокуратурата.

Според протестиращите българските институции бездействат, затова те ще се обърнат за съдействие към председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„От Жан-Клод Юнкер искаме да накара българското правителство да прекрати тази концесия веднъж завинаги. Тя и без това е незаконна тази концесия“, каза Стоян Кънев, председател на анициативния комитет на протестиращите.

„Като се повтори една лъжа 100 пъти става истина. Министерството били си позволило да ни разреши да работим и кариерата да е незаконна. Ние отстранихме всичките недостатъци, които ги имаше. Направихме си оросителна система.

Както виждате, в момента се оросяват пътищата. Прах, смятам, че не виждате“, каза Никола Гърнев, управител на кариерата в Куртово Конаре.

Концесията на кариерата е за 35 години и е сключена през 2012-а година. От фирмата-концесионер бяха категорични, че разполагат с абосолютно всички разрешителни за работа. Средно на ден от добивната площадка излизат над 800 тона мрамор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за „мъртви души” в училището в Пазарджик
Сигнал за „мъртви души” в училището в Пазарджик
Протест в Красна поляна срещу ромското гето
Протест в "Красна поляна" срещу ромското гето