Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нови четири случая на ку-треска в благоевградското село Церово

Нови четири проби за ку-треска на жители от благоевградското село Церово са дали положителен резултат потвърдиха от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. От взетите за изследване 18 серумни проби четири са потвърдени. Само една проба е съмнителна и тя ще бъде повторена. В планинското селото живеят около 700 души има и много деца.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
18:00, 10.04.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

От ку-треска в селото са се разболели 30 души, предимно млади хора, които вече са лекувани в здравно заведение. Илия Илиев преди две седмици също е постъпил в болница със симптоми на атипична пневмония.

Илия Илиев, жител на село Церово
"Има много заразени. Още не съм си взел епикризата. И докторите нищо не казват, може би така са инструктирани, но тука ясно се вижда, че има доста жители, които са боледували или боледуват."
Д-р Веселка Мончева, Регионална здравна инспекция - Благоевград
“Когато се разболееш от ку-треска, имунитетът ти е до живот или се разболяваш много рядко. Трябва да се лекуват всички, за да не хронифицира.”

Ветеринарните лекари от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград вече втора седмица лекуват болните животни в село Церово. Тук се отглеждат около 1000 кози и овце.

Д-р Атанас Григоров, Областната дирекция по безопасност на храните
“Предупредихме хората. Казахме им, че не трябва да пият сурово мляко и трябва да се направи една основна дератизация в къщите им и при фуража, защото основно заболяването се разнася от гризачи.”
Светла Муева, жител на село Церово
“Кошарите се пръскаха козите и овците се боцкаха. Взимат се мерки.”

От Регионалната здравна инспекция са провели и информационна кампания сред населението в Церово за предпазване от заразяване. Тези дни се очаква да започне третиране на улиците в селото с препарати за дезинфекция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Коралите в Големия бариерен риф опасно избледняват
Коралите в Големия бариерен риф опасно избледняват
Стокхолм се връща към нормалния ритъм на живот след атентата
Стокхолм се връща към нормалния ритъм на живот след атентата