Производители на пъдпъдъчи яйца от района на Първомай настояват за сигурни пазари за реализиране на продукцията си. Според стопаните след Великден търсенето на яйцата у нас замира и се стига до изхвърляне на продукция.
От три години Паунка и Емануил Запрянови се занимават с производство на пъдпъдъчи яйца в малката си ферма в първомайското село Виница. В началото кандидатствали за подпомагане по европейска програма, но не били одобрени.
Паунка Запрянова - производител на пъдпъдъчи яйца: "Не дължим нищо на държавата, не получаваме нищо от държавата. Всъщност ние сами се изградихме, сами се разработихме. Бихме желали, както се отнася държавата към различните видове птици - бройлери, пуйки, по същия начин да се отнася и към пъдпъдъците."
Дори опитите на семейството да получи субсидия за фуража на птиците се провалят.
Емануил Запрянов - производител на пъдпъдъчи яйца: "Когато ходих в Разплащателна агенция и исках да подам документи за подпомагане за изхранване на животните, те ми казват - пъдпъдъците ги няма в таблицата. Пъдпъдъците не получават субсидии - това е парадоксът в нашата държава."
Намирането на пазари за яйцата също е трудно, а след Великден търсенето им замира.
Паунка Запрянова - производител на пъдпъдъчи яйца: "Едно от най-ужасните неща - да си произвел храна, а после тя да отива на боклука."
Затова предпочитат да даряват качествените яйца на хора, които ги ценят, заради полезните им свойства.
Емануил Запрянов - производител на пъдпъдъчи яйца: "Пъдпъдъчето яйце е с дебела черупка, която не позволява бактерията на салмонелата да проникне през нея."
Стопаните се надяват земеделското министерство да обърне внимание на производителите на пъдпъдъчи яйца, които не са много у нас.