Русе и Гюргево търсят вариант за трети мост над река Дунав

България и Румъния искат Дунав мост 3 да бъде построен между Русе и Гюргево. Причината е постоянно увеличаващия се поток от автомобили и невъзможността на сегашното съоръжение да поема трафика. На работна среща в Русе представители на местната и държавната власт от двете страни обсъдиха възможните варианти за изграждането на моста.

от Олга Василева
19:04, 22.08.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Предвижда се новият мост да бъде на около 3 км. източно от сегашния, в посока Силистра. Работи се върху два варианта. Съоръжението да бъде само за автомобилен трафик или комбиниран - за автомобилен и ж.п. транспорт.

Строен преди 60 години, Дунав мост 1 при Русе се задъхва от автомобили и тирове. Километричните опашки и изнервените шофьори са ежедневие. Само от началото на годината през съоръжението са преминали 1 370 000 превозни средства. Затова изграждането на допълнителен мост над река Дунав не търпи отлагане, категорични са и шофьорите, и управляващите.

Очакванията Дунав мост 2 при Видин - Калафат, който беше пуснат в експлоатация преди 4 години, да облекчи трафика при Русе - също не се оправдаха.

Галин Григоров - областен управител на Русе: Напротив се увеличи и към настоящия момент е в пъти по-малък трафика при Видин - Калафат, отколкото при Русе. И продължава да се увеличава. За сравнение от миналата година досега е двойно по-голям.

От своя страна, България вече взима мерки за подобряването на пропускателния режим на Дунав мост 1.

Венцислав Халаджов - началник на Митница - Русе: Предстои пускането на 3 обществени поръчки, които ще доведат до пускане на зона "Изток" на Дунав мост 1. Това в значителна степен ще доведе до облекчаване на трафика.
Комисар Димитър Чорбаджиев - директор на Гранична полиция - Русе: Това решава проблема при влизане в страната само. Редно е румънската страна сериозно да помисли за нейната зона, тоест за влизане в Румъния.

Румънците вече имат готов анализ и цена за бъдещото съоръжение.

Нико Мърдале - директор на дирекция международно сътрудничество в Окръжен съвет Гюргево: За Русе дискутирахме два варианта - отляво и отдясно на съществуващия мост. За единият вариант на стойност около 250 милиона евро.

От Областното пътно управление в Русе пък са готови с техническите параметри на новия мост.

Ростислав Стефанов - директор на Областно пътно управление - Русе: Точното местоположение е на около 3 километра от Дунав мост 1 в посока Мартен. Това от техническа гледна точка е най-удачното решение.

За изграждането на Дунав мост 3 ще се търси подкрепа от еврокомисари и евродепутати.

Бъдещето на новото съоръжение ще се обсъди отново в началото на октомври, като се очаква на срещата да присъстват еврокомисарите на двете страни, министри и други представители на държавната власт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Стотици задържани преди карнавала в Нотинг Хил
Стотици задържани преди карнавала в Нотинг Хил
КФН отне лиценза на застрахователно дружество Надежда
КФН отне лиценза на застрахователно дружество "Надежда"