Проверките на плажа "Корал" продължават

Общинският съвет на Царево настоява за спешна промяна на законодателството, която строго да регламентира местата и начина на къмпингуване. Общинските съветници единодушно приеха декларация, в която заявяват, че дивото къмпингуване уронва престижа на Царево. В същото време летовници на плаж Корал сигнализираха, че са били проверени от полиция за девети път от началото на сезона и определиха това като репресия, която цели да бъдат прогонени, а мястото застроено. Още от Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:52, 22.08.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

На плажа Корал вчера отново се появили униформени, за да проверяват къмпингуващите.

Васил Гюров: Ако пред едно българско училище сложим и отидат един или два пъти, не знам дали ще отидат трети път да проверяват за наркотици. Тука си позволяват за 9-ти път, чакаме 10-ти, да пращат държавен ресурс с административни служители няма да ви казвам колко. Много хора напуснаха след първите проверки, ние се запънахме, за да даден гласност на този проблем. Защо всяка година Корал е под светлините на прожекторите? Защото е от единствените 2-3 места незастроени.
Мария Кавлакова: Истината е, че работната група от Министерство на туризма все още не е стигнала до консенсусно решение за това, кое е законно и кое не, и в момента репресията, която се осъществява върху хората се случва бе ясна дефиниция кое е позволено и кое - не.

Кметът на Царево Георги Лапчев е категоричен, че проверки има не само на Корал, а по цялото Черноморие. Показва ни един от сигналите, които получил за нарушения - за замърсен кладенец с вода на Корал, от който се оплаква именно къмпингуващ там. Подадени били и жалби за къмпингуващи, които се разположили в частен имот.

Георги Лапчев, кмет на Община Царево: Няма как да влезеш в чужд имот, да се разполагаш в него като своя собствен и да вярваш, че това е правилно и държавата и общината ти е длъжна да ти осигури пълен комфорт. Собственикът говори едно и също - в моя имот има едни хора, които са се самонастанили и изхвърлят отпадъци, правят нещо с водата, правят нещо с тока, а те просто нямат право да го правят.
Мария Кавлакова: Не купуваме от никого ток и вода.
Васил Гюров: Имаме резервоари големи и токът е от слънчеви панели, но хората, които са тука, повечето не ползват такива неща. Те не са дошли тука да ползват ток и вода, а да са насаме със себе си на тоя все още девствен плаж.
БНТ: Собственикът на земята е испанската фирма, която искаше да строи 2500 апартамента там?
Георги Лапчев, кмет на Община Царево: Собственикът на земята е испанската фирма, която има проект, който когато отговори на законно установените норми, ще може да построи. 50% от вината е у самия собственик, защото той не е проявил грижата на добър стопанин и затова общината санкционира собственика.

Какво е къмпинг, какви видове къмпингуване има и как ще бъдат регламентирани те - това остават въпроси за края на този туристически сезон, когато се очакват предложения за промени в закона за туризма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръмп реши да остави американските военни в Афганистан
Тръмп реши да остави американските военни в Афганистан
Маркират опасни дървета в Борисовата градина
Маркират опасни дървета в Борисовата градина