Димитър Маргаритов: Надявам се да сме изчистили пазара преди студентския празник

Председателят на Комисията за защита на потребителите изрази надеждата, че празнуващите студенти няма да срещнат сериозни проблеми при отбелязването на 8. декември, но призова студентите да бъдат активни, ако забележат нередности. Той допълни, че при евентуални нередности студентите е редно първо да се обърнат към служителите на хотелите или туроператорите, а след това да подадат сигнал към Комисията за защита на потребителите на специалния телефон 0700 122 99, на сайта на агенцията или на специалното мобилно приложение.

от БНТ
07:37, 08.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Нарушенията досега са свързани главно с това, че е спестена информация за пакети с услуги, заяви Димитър Маргаритов. Основните проблеми ще бъдат забелязани от празнуващите днес и те ще сигнализират, за да отидат служителите на КЗК на място и да предотвратят по-опасни нарушения, допълни той.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: В предишни години имаме подадени сигнали в деня на празника, че в хода на настаняването няма достатъчно стаи, че се налага да се прегрупира компанията.

Той призова денят да не се разваля с прекомерната употреба на алкохол и се обърна към студентите с апел за активност - първоначално чрез контакт с представители на туроператора или персонала на място, но припомни, че след това може да подадат сигнал на 0700 122 99 или на специалното приложение „Аз, клиентът“.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Целият този комплекс от възможни действия е налице и ще направим необходимото да санкционираме, ако е извършено нарушение.

Той призова всяко несъответствие между срокове на годност и друга обявена информация за качествата на продукт и самия продукт да се сигнализира към КЗК или Агенцията за защита на потребителите. Чести нарушения по коледно-новогодишните празници са недостатъчно количество на предлаганите продукти, например.

Председателят на КЗК напомни, че при онлайн поръчките трябва да се следят сроковете за доставка, ако става дума за подарък, например. Маргаритов допълни, че при неспазване на срока за доставка, потребителят има право да се откаже от покупката.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Хората бързат и дори не се сещат да питат. Когато хората приготвят резервациите си предварително, се сещат да питат за подробности.

Маргаритов призова когато потребителите правят резервации в последната минута, да питат дали има допълнително таксуване, като вечеря или част от програмата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Земен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер край остров Родос
Земен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер край остров Родос
Случаят с „изоставеното“ дете в Перник започна да се разплита
Случаят с „изоставеното“ дете в Перник започна да се разплита