НОВИНИ

Благодатният огън слезе от небето в църквата на Божи гроб (ВИДЕО / СНИМКИ)

За православния свят днес е Велика Събота - последният ден от страсната седмица. На Велика събота ставаме свидетели и на голямото чудо - Благодатният огън слезе от небето и озари църквата на Божи гроб в Йерусалим, лицата и душите на вярващите, събрани в нея. БНТ отново ви направи съпричастни с момента на чудото, което става само на православната Велика събота - на мястото, където според преданието е било положено тялото на разпънатия Христос. И днес там отиде йерусалимският патриарх, за да измоли Благодатния огън, а храмът угасна, както земята е потънала в мрак при разпъването на Спасителя. За да грейне при появата на чудодейния огън - символ на Божията светлина. Този дар за вярващите идва часове преди да празнуват светлината на Възкресението.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:30, 07.04.2018
14610
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Патриарх Теофил Трети измоли Благодатния огън в храма на гроба Господен в Ерусалим. Веднага след това огънят се разпространи сред вярващите, които са заобиколили Божия храм и се намират по уличките на стария град. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и се поздравяват с "Христос Воскресе"!

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Eрусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Хора от цял се стекоха в Eрусалим по време на Страстната седмица, за да вземат участие в поклоненията преди деня на Възкресението.

;

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Eрусалим.

;

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

;

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Северна и Южна Корея обсъждат комуникациите преди срещата между техните лидери​
​Северна и Южна Корея обсъждат комуникациите преди срещата между техните лидери​
Близо 800 хиляди долара ще струва нощувката в първия космически хотел
Близо 800 хиляди долара ще струва нощувката в първия космически хотел