НОВИНИ

Доналд Тръмп се зарече да предприеме ответни действия срещу Дамаск

Ограничен военен удар или масирана военна операция срещу Дамаск. Това са възможните силови мерки, с които САЩ и част от западните им съюзници могат да накажат сирийските власти за употреба на химическо оръжие. Алтернативата е икономически санкции срещу Русия и Иран. Докато президентът Доналд Тръмп решава какво да предприеме, Москва и Дамаск предложиха решение.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:40, 10.04.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света

На заседание късно снощи с командващите родовете войски и със съвета си за национална сигурност Доналд Тръмп се зарече да предприеме ответни действия срещу Дамаск и съюзниците му за, както той е убеден - нападението в събота с бойни отровни вещества срещу бунтовническия анклав Дума. Решението за това президентът на съединените щати остави за малко по-късно, без да уточнява дали ще го вземе днес или в следващите дни.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не можем да позволим такива зверства да се случват в нашия свят. Способни сме да не го позволим. Заради могъществото на Съединените щати. Можем да ги спрем.

Белият дом съобщи днес, че Тръмп отменя участието си в срещата на върха на американските държави тази седмица в Перу, за да следи отблизо развоя на събитията около Сирия. Говорителката Сара Сандърс даде да се разбере, че очакваните мерки срещу Сирия ще бъдат тясно координирани със съюзниците на САЩ. А сред тях с най-радикални позиции излязоха Франция и Великобритания.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Очевидно станахме свидетели на ужасяваща химическа атака. Ако отговорен за нея се окаже режимът на Асад, това ще е пореден пример за неговата бруталност към народа му. Смятаме, че отговорните за това трябва да понесат отговорност.

На снощното извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН руският посланик предупреди за тежки последици при евентуални военни действия срещу Дамаск. А днес Москва отправи конструктивно предложение.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Поканихме експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия да отидат там и ще се стремим това да се осъществи. Не можем повече да приемаме на честна дума резултатите от разследвания от разстояние.

Въпросната организация, която е независима от ООН, получи преди 5 години Нобелова награда за мир за усилията си за елиминиране на химическите оръжия по света. Две години по-късно тя докладва, че 97 на сто от арсенала на Сирия е унищожен.

Лавров заяви, че Русия иска новото разследване да бъде официализирано с резолюция на Съвета за сигурност. Западът обаче настоява за разследването да бъде създадена специална независима международна комисия. Такава - за Сирия, съществуваше до миналата година, но мандатът ѝ не беше подновен заради Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Сюрреалистично трио
ДРУГИТЕ новини: Сюрреалистично трио
112-годишен японец бе обявен от “Гинес” за най-възрастния мъж на планетата
112-годишен японец бе обявен от “Гинес” за най-възрастния мъж на планетата