НОВИНИ

92-ма работници са загубили живота си на работното място през 2018 година

Черна статистика - 92-ма души са загинали при трудови злополуки у нас през миналата година. Най-голям брой фатални инциденти са регистрирани в секторите на строителството и сухопътния транспорт, показва статистиката на синдикатите.

bnt avatar logo
от БНТ
06:21, 22.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

България се нарежда в челото на негативната класация в ЕС за брой смъртни случаи на работното място. Тези инциденти са два пъти повече от средното ниво за страните-членки.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Приоритет на Министерството на труда и социалната политика е било и ще остане действията, политиките за подобряване качеството на работните места, за намаляване на рисковете на работните места и вслествие на това намаляване на последствията, на загиналите на щетите от трудовия травматизъм на България.

Липсата на достатъчно квалифицирани кадри кара работодателите да правят компромиси и да наемат недостатъчно добре подготвени работници особено в рисковите сектори.

доктор Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ: Нискоквалифицирани работници и младите работници без опит са най-уязвимите групи по отношение на трудовия травматизъм.

В памет на загиналите на работните си места, днес синдикати и граждани пуснаха в небето 92 черни балона. А няколко предприятия бяха отличени за добри практики в опазването на здравето на работниците си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят офертите за патрулни кораби за армията
Отварят офертите за патрулни кораби за армията
Производители излизат на протест, искат оставката на земеделския министър
Производители излизат на протест, искат оставката на земеделския министър