НОВИНИ

От утре влизат в сила електронните винетки

13 000 електронни винетки са закупени до момента, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От утре електронните винетки влизат в сила, като отпада необходимостта да се залепва хартиен стикер на предното стъкло на автомобила. Над 100 тол-патрули ще следят по пътищата дали сме с валиден стикер за платена пътна такса. Именно през 2019-а се очаква поетапно да бъде въведена и тол-системата за тежкотоварните автомобили. Как да си закупим електронна винетка и какъв е статутът на валидната хартиена

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Мирослав Милков
16:37, 31.12.2018
6607
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

13-те хиляди закупени винетки от 17 декември, когато започна продажбата, са за 1,3 млн. лв. Конвертираните хартиени в електронни стикери са 47 000, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

;
Антон Антонов, дир. на Националното тол управление - Начините на закупуване са през нашия уейб сайт bgtoll.bg, през мобилното приложение, терминали за самообслужване, които ще са 500 на бр., разположени в бензиностанциите, както и в областните пътни управления, на каса с кеш може да се плаща.
;

Хартиените винетки, чийто срок изтича през 2019-а, също ще важат. Цената на стикерите остава същата като през 2018-а. С тази разлика, че за първи път се въвежда уикенд-винетка.

;
Антон Антонов, дир. на Националното тол управление - Цената й е 10 лева, валидна е от петък в 12 ч. до неделя в 23:59 ч. Тя е насочена за потребителите, които пътуват по-рядко.
;

Глобата за шофиране без винетка е 300 лева.

;
Александър Марков - Ако шофьор-нарушител без закупена винетка бъде засечен на пътя, той ще може да плати на място с дебитна карта т.н. "компенсаторна такса", която ще му спести издаването на акт. След заплащане шофьорът ще може да продължи пътуването до края на деня, но на следващия, ако не си закупи винетка, отново ще се смята за нарушение.
;

Оказва се, че масово шофьорите не знаят как да конвертират или закупят електронна винетка.

;
Конвертирахте ли си хартиената винетка? - Не. - Или взехте ли си електронна? - Не съм още нищо взимала.
Още не съм. - А знаете ли как става? - Нямам си на представа.
Не.
Ще ни обяснят, като отидем да си я закупим.
;

Тол-патрули в цялата страна ще следят за винетки със специален софтуер със сателитна връзка, засичайки табелите на колите. През август се очаква да заработи и тол системата за тежкотоварните автомобили.

;
Александър Марков - Покритието на пътната мрежа със стационарни контролни рамки за България догодина с пускането на толсистемата ще е два пъти повече от средното за Европа. Ще има над 290 стационарни рамки и над 100 автомобила за България. - 09:37
;

Ако не бъде платена таксата в 14-дневен срок, ще влиза в сила наказателното постановление от 300 лв. за леките автомобили и 1800 - за камионите над 3,5 т.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2018-та е годината с най-малко жертви на войната в Сирия
2018-та е годината с най-малко жертви на войната в Сирия
Румъния поема председателството на Съвета на ЕС от утре
Румъния поема председателството на Съвета на ЕС от утре