НОВИНИ

Симеонов за F-16: Позорно е да промениш условията, за да угодиш на един кандидат

Вчерашното решение на парламента да даде мандат за преговори на правителството за закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ, разцепи управляващото мнозинство. В студиото на БНТ, лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че не очаква това развитие на ситуацията да се размине без неизбежните съдебни процедури на международно ниво.

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 17.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Срамни и позорни, определи Валери Симеонов вчерашните дебати в НС. По думите му това е така защото:

"Става въпрос за едно предварително обявено приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези самолети, с предварителни условия и в един момент работната група, която извършва анализа на предложенията, казва - препоръчваме на правителството да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на 4 от седемте условия. Този, който предлага най-голяма цена - по-голяма от тази, която беше заявена, който казва, че няма да спази срока на първите доставки, който не представи пълни технически данни за своя продукт и който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжения в НАТО.

За Валери Симеонов се прехвърля топката от правителството към НС да промени тези условия.

"С други думи ние се нагаждаме към един от кандидатите. Независимо дали това са великите Съединени американски щати", каза Валери Симеонов.

Симеонов заяви още, че от НФСБ са имали изключително сериозни съображение да не подкрепят едно такова решение.

"На първо място съображението е, че въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са в пъти по-евтини и гарантират много по-сериозна и истинска защита на въздушното пространство."

Валери Симеонов: Това, което направи България е унизително, това е позорно - да промениш условията за да угодиш на единия от кандидатите. Има още нещо, ако позволите, леко разширение, което не беше доизяснено вчера в дебатите на Народното събрание. Винаги, когато се купуват самолети, държавата, която предлага тези самолети, по установени вече правила в тази търговия, в този тип търговия, предлага и офсет сделка, което е допълнителна инвестиция в държавата, на която продава самолети. За какво са ни тези самолети, питам аз? Не можеше ли да се вземе нещо, което да бъде по-надеждно и по-сигурно. Това са именно ракети, независимо от какъв производител.


;

Валери Симеонов коментира още и вчерашното решение на ВАС да отмени правителствените промени в плана за Национален парк „Пирин“.

По думите на Симеонов още няколко такива победи и България може да я няма.

Валери Симеонов: Към настоящия момент България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдоприродозащитници, защото това са псевдорезултати и певдодействия. Те нито водят до опазване на природата, нито по някакъв начин подпомагат развитието на регионалната икономика. В случая ние зачеркнахме един цял регион, който голяма част от него се изхранва и е зависим от това дали ще има втори, трети, пети лифт в Пирин.

Симеонов е категоричен, че трябва да се промени Закона за горите, текстовете, в който ограничават планинския туризъм в България.

"Тези, които мислят, че са постигнали великата победа, са подранили с еуфорията", заключи Симеонов.



Вижте целия разговор с Валери Симеонов в студиото на Сутрешния блок

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соломон Паси: В момента британската нация халюцинира
Соломон Паси: В момента британската нация халюцинира
В Банско са разочаровани от решението на ВАС за плана за Пирин
В Банско са разочаровани от решението на ВАС за плана за "Пирин"