НОВИНИ

Близо 8000 мигранти са влезли в ЕС през 2019 година

Близо 8000 мигранти са влезли в Европейския съюз през първите три месеца на година, сочат данните на Международната организация по миграция. Над 70% от мигрантите пристигат през Средиземно море с лодки. Малта, най-южната точка на Европа в централното Средиземноморие, е сред държавите, които първи посрещат лодките.

Александър Марков
от Александър Марков
20:26, 19.03.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Островната държава е буквално на първа линия на миграционните потоци от Северна Африка към Италия и Испания. Миграционният натиск към ЕС отбелязва трета поредна година на намаление в сравнение с пиковите стойности от 2015-2016 г.

;

За разлика от предходни години, тази и в края на 2018-а най-голям бум на незаконните влизания има от Мароко към Испания. Около 4700 са влизания в Испания. В Гърция са над 2500, а Италия - 215. В България незаконните влизания са 60.

;

58 000 са подадените молби за убежище, като повечето от тях - над 30 000, са отхвърлени. Сирия, Ирак, Афганистан са страните, от които продължават да идват мигранти в Европа, както и Венецуела.

Именно морските пътища през Средиземно море са основните за десетки хиляди души от Мали, Алжир, Тунис, Либия, страните от Сахел, които и към този момент престояват в над 23 центъра в Либия и чакат да потеглят към Европа.

В Малта се намира Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Чрез тази служба и чрез стартиралата от България през 2016 г. Европейска агенция за гранична и брегова охрана

Съюзът се стреми да овладее миграционните процеси. Затова Комисията предлага да бъде създаден корпус от 10 000 души гранични офицери, както и да бъде подсилена Службата за убежището, чиито служители да бъдат разполагани мигновено в страни-членки, да идентифицират, регистрират и обработват молбите за убежища на мигрантите.

Малта вече беше принудена да приеме три кораба с мигранти от началото на тази година, които по-късно се споразумя да презасели в други страни-членки. На острова тази година са пристигнали 87 мигранти като кораби с бежанци всяка седмица обикалят около бреговете на Острова, но не биват допуснати в страната.

И през 2019-а най-натоварени си остават трите основни маршрута през Средиземно море: Марко-Испания; Либия, Алжир, Тунис - Малта и Италия и от Турция към Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавните служители във Франция излязоха на общонационален протест
Държавните служители във Франция излязоха на общонационален протест
Цветанов: Правителството полага максимални усилия за по-достойни пенсии
Цветанов: Правителството полага максимални усилия за по-достойни пенсии