"Булгартрансгаз" сменя строителя на "Турски поток" през България

"Булгартрансгаз" смени консорциума, който ще строи "Турски поток" през България. Причината - досегашният фаворит не е подал необходимите документи в срок, а междувременно вторият класиран дал по-изгодна оферта.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:50, 28.05.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Първоначално саудитският консорциум "Аркад" беше избран, за да разшири газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" с 475 километра. Вместо обаче да подаде документи на 16 май, иска отсрочка от "Булгартрансгаз". Не успели да се справят и с новия срок. Междувременно газовият оператор получава писмо от втория класиран кандидат - регистрираният в Люксембург -германо-италиански Консорциум "Газово развитие и разширение в България".

Владимир Малинов - изпълнителен директор на "Булгартрансгаз": И ни предлагат отстъпка в размер на 31.15% от предложената от тях цена за изпълнение на проекта в дългия срок, а именно 615 дни.

Предлагат и отстъпка в стойността на финансирането на проекта като крайният им процент за оскъпяване на проекта в следствие на финансирането ще бъде 4,1%

Предложената от консорциум "Газово развитие и разширение - България" цена с направената отстъпка е малко над 1 милиард 102 милиона евро без ДДС. Останалите условия по договор, включително сроковете, остават непроменени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Министерството на културата връчи отличията Златен век
​Министерството на културата връчи отличията "Златен век"
Откриха скелет на около 7000 години в столичния квартал Слатина
Откриха скелет на около 7000 години в столичния квартал "Слатина"