НОВИНИ

​Северна Корея е изстреляла две балистични ракети

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети, твърди Южна Корея. За последните две седмици, това е четвърти нерегламентиран запуск.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:22, 06.08.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Според Сеул става дума за балистични ракети с малък обсег на действия, които Пхенян няма право да разработва, според санкциите на ООН. Първоначалната информация показва, че снарядите са прелетели около 450 км и са стигнали височина близо 37 км.

Чой Юн-Суу, говорител на министреството на отбраната на Южна Корея& Приемаме изстрелването като нарушение на споразумението от 19 iептември, което целеше да намали напрежението на Корейския полуостров.

Съединените щати заявиха, че наблюдават ситуацията и са в непрекъснат контакт с Южна Корея и Япония. Според Токио ракетите не са представлявали заплаха за сигурността на страната.

Йошиде Суга, говорител на правителството на Япония: Япония се стреми към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров като прилага спогодбите, приети от ООН. Това се прави в тясно сътрудничество със Съединените щати и то няма да се промени.

По-рано Пхенян реагира остро на планираните военни учения, основни участници, в които са Вашингтон и Сеул. В официално изявление се казва, че съвместните военни маневри подкопават усилията за постигане на мир на Корейския полуостров и свидетелстват за липсата на политическа воля на двете страни за подобряване на отношенията с Пхенян.

Междувременно агенция Ройтерс разпространи информация, според която Северна Корея е извършила серия кибератаки срещу най-малко 17 държави по света и по този начин е успяла да си набави два милиарда долара, за да финансира военните си програми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В музея „Земята и хората отдават почит на жертвите от Хирошима и Нагасаки
В музея „Земята и хората" отдават почит на жертвите от Хирошима и Нагасаки
Разпространиха снимка на стрелеца от Ел Пасо
Разпространиха снимка на стрелеца от Ел Пасо