Над 50 работници от фирма в Монтана са постъпили в инфекциозното отделение на болницата в града заради масово хранително натравяне. Според лекарите причината е салмонелоза. Резултатите от изследванията ще бъдат готови утре.
В четвъртък повече от 200 човека са обядвали в столовата на фирмата. Предполага се, че салмонелата се е съдържала в панировката на картофени кюфтета. Десет от пациентите са били в критично състояние, но животът им вече е вън от опасност. Поради големия брой постъпващи в болницата се е наложило те да бъдат настанени и в съседни отделения.
"Касае се за тежка хранителна интоксикация. Най-вероятно причинителят е салмонела. Протича с тежка дехидратация, много силно главоболие, ниско артериално кръвно налягане, гадене, повръщане. Имаше много тежки случаи, но състоянието им беше овладяно и стабилизирано" - каза пред БНТ д-р Илияна Събчева, завеждащ инфекциозно отделение на МБАЛ - Монтана