АЕЦ "Козлодуй" отчете рекордна печалба, БЕХ - загуба

АЕЦ "Козлодуй" с рекордно висока печалба. В същото време преноса на газ през България намалява с две трети. Печеливши през първите девет месеца на годината са преносните предприятие Електроенергиен системен оператор и Булгартрансгаз. Най-голямата обаче енергийна компания - Българският енергиен холдинг, е на загуба за първите девет месеца на годината. В тежко финансово състояние остават Националната електрическа компания и ТЕЦ Марица изток 2.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
00:30, 06.11.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Рекордните над 308 млн. лева печалба отчита АЕЦ "Козлодуй" за първите девет месеца на годината. Централата е успяла да спести и пари, като не е извозвала отработено ядрено гориво към Русия, показва отчета на дружеството.

Атанас Тасев, енергиен експерт: "АЕЦ Козлодуй започна да работи повече за свободния пазар, където цените са по-високи, това не е добре за потребителите, но е добре за предприятието. Като цяло обаче след време ще се окаже, че е добре и за потребителите, и за енергетиката като цяло.

Резултатите на държавните енергийни фирми обаче са разнопосочни. На печалба освен АЕЦ "Козлодуй", са също така Електроенергият системен оператор, който пренася ток за бита и бизнеса, "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз".

На загуба излиза компанията-майка на всички дружества Български енергиен холдинг, както и отдавна губещите Национална електрическа компания, ТЕЦ "Марица изток" 2 и Мини "Марица изток".


Атанас Тасев: "Българският енергиен холдинг" е това, което прави примерно държавата, тоест държавата обединява общини, които са донори и които са рецепиенти и затова като буфер поема проблемите, както виждате поеха се задълженията на Топлофикация София, непрекъснато се емитират допълнително заеми."
Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум: "На корпоративно ниво, енергетиката не е в розово положение, но не е и толкова черно колкото очаквахме."

Последните отчети също така показват и нова тенденция при преноса на газ, транзитът през България е намалял с 63%. Очаква се от януари, Русия да спре изцяло преноса през Украйна. Според експерти обаче, страната ни вече се е подсигурила със строежа на Балкански поток.


Иван Хиновски: "Този процес ще продължи, това в никакъв случай не значи, че "Булгартрансгаз" е поставен в рисково положение, тъй като той развива мрежа и той се готви много правилно към пренос на газ към Централна Европа.

Анализаторите са категорични, че притеснения не трябва да има за идващия отоплителен сезон.


Атанас Тасев: "Процесът е под контрол, това е важното и вече виждаме едни положителни резултати, което може да внесе елемент на успокоение, най-малкото че зимата, каквато и да е тя, няма да бъде проблем от гледна точка на крайния потребител.

От БНТ потърсихме за коментар и Българския енергиен холдинг, оттам не отговориха на въпросите ни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Топлото за сезона време продължава
Топлото за сезона време продължава
Макрон в търсене на търговско споразумение с Китай
Макрон в търсене на търговско споразумение с Китай