НОВИНИ

Дискриминиран ли е млад лекар заради онкологично заболяване?

Млад лекар твърди, че е дискриминиран при кандидатстване за асистентско място в Медицинския университет в София, защото е онкоболен.От университета отричат, но е започнала проверка по случая. Повече от Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:25, 05.11.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

На 30 години вече е лекар с впечатляващи постижения в своята област, дори на международно ниво. През юни тази година обаче става пациент - откриват му клетъчен лимфом. Успява да се пребори със страха от диагнозата. Но не и с реакцията към болестта му.

Д-р Радислав Наков, гастроентеролог: Когато ти си болен, някои хора буквално могат да те погребат, въпреки че си жив.

Радислав се явява на конкурс за асистентско място в Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София. По думите на младия лекар комисията от трима професори си е позволила коментари във връзка със здравословното му състояние.

Д-р Радислав Наков: Как е възможно аз да кандидатствам за такава позиция при положение, че съм онкоболен, че мястото на хората със заболявания е в клиниката да се лекуват, а не да работят или да преподават.

На обявяването на решението ми се спомена отново, че за мен е важно да се лекувам, а не да се впускам в такива авантюри като това да преподавам.

Евгения Адърска от години защитава правата на онкоболни пациенти.

Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания: Честно казано много се развълнувах, преди да се възмутя. Не очаквах от академичните среди такава резистентост.

Според нея случаи като този срещаме все по-рядко, но ефектът върху онкоболния е изключително негативен.

Евгения Адърска: Социалното отхвърляне, ако е само в рамките на твоя личен живот, ще намериш някакъв ресурс, но ако обществото реши, че ти не си вече годен, това е много сериозен проблем.

Радислав е убеден, че е дискриминиран при оценяването на писмената му работа.

Радислав Наков: Основната причина да не бъда приет за асистент е това, че имам заболяване.

Разговаряхме с декана на Медицинския факултет. Според него единствената причина Радислав да не бъде избран за асистент е, че не се е представил добре на изпита. В писмена позиция на ректора на Медицинския университет до "По света и у нас" се казва, че е поискано становище по случая от ръководителя на Катедрата и декана на факултета. Междувременно от Пациентската организация "Заедно с теб" обявиха, че ще поискат проверка на казуса от здравния министър и министъра на образованието.

Пенка Георгиева, пациентска организация "Заедно с теб": Ние искаме публично да се види работата му и да видим има ли основания тази работа да бъде причина за недопускането му на асистентското място.

А Радислав вярва, че ще оздравее и ще става все по-добър лекар. Вече с опит и от другата страна на барикадата. Освен това ще потърси правата си пред съответните институции, за да бъде добрият пример за хора в неговата позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът на ЕС: Съдебната реформа в Полша нарушава европейското право
Съдът на ЕС: Съдебната реформа в Полша нарушава европейското право
Неизправен електрически уред е причинил пожара в общежитието в Димитровград
Неизправен електрически уред е причинил пожара в общежитието в Димитровград