Крият ли хората за кого са гласували?

При социологическо допитване някои от хората се страхуват да кажат как реално са гласували или умишлено крият вота си. Така социолозите обясняват разминаването в резултатите, които се получиха както на първия, така и на втория тур между данните от екзитпола и реалното преброяване. Като тревожно явление отчитат и факта, че немалка част от гласувалите отказват да участват в социлогическата анкета.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:47, 05.11.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Разминаване между екзитпола и реалното преброяване на гласовете се получи на балотажа в София. Екзитполът показа значителна разлика между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, която реално се оказа по-малка.

Екзитполът е социологическо допитване, което се прави веднага след като хората пуснат гласа си излязат от избирателната секция.

Скрит вот - така социолозите обясняват участиоето в анкетата, когато по една или друга причина избирателят не споделя как действително е гласувал.

Първан Симеонов - Галъп интернешънъл: Може да е скрит, защото някои десни са си казали "гласувам за Манолова без да го обявя после в екзитпола", но по-вероятно ми се струва това да е бил скрит вот от стеснения страх, несигурност. По-непрестижно е било да се каже, че се е гласувало за опозиционния кандидат.

Методологията, по която се прави проучването, е една съща и обикновено дава точни резултати, но защо понякога се пропуква.

Геновева Петрова - Алфа рисърч: Това не е резултата от методологията, това не е резултат и от начина, по който е организирано проучването. Единствената причина, която може да повлияе, е опит за влияние върху самият вот на избирателите.

На първия тур в Пловдив екзитполът показва, че втори резултат има Дани Каназирева, а реалното преброяване отчете, че е Славчо Атанасов. Социолозите установиха, че е имало организирана група от хора, които умишлено са давали неверни данни в анкетата.

Димитър Ганев - Тренд: Пускане на хора без да имат право да гласуват в тази секция, да симулират гласуване, да влизат в секцията, да излизат без да се гласували, те нямат право да гласуват в тази секция и съответно. И когато излезе дадения човек, те анкетират всеки трети излязъл и гласувал, само че ние когато не знаем, че той не е гласувал, ние нямаме контрол над това.

Хората трябва да са сигурни, уверяват социолозите, че участието им в такива анкети е абсолютно анонимно. При допитването не се събират лични данни, попълва се анкетна карта, която се пуска в непрозрачна кутия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ваня Григорова: Купуването на вот се премества от Южна в Северна България
Ваня Григорова: Купуването на вот се премества от Южна в Северна България
​Златното съкровище от Велики Преслав - по-ценно, отколкото се предполагаше
​Златното съкровище от Велики Преслав - по-ценно, отколкото се предполагаше