НОВИНИ

Все по-малко българи са готови да дарят органи за трансплантация

Намаляват българите, които имат готовност да дарят органи за трансплантация. Това показва прочуване на 'Алфа рисърч" поръчано от Министерството на здравеопазването.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:17, 05.11.2019
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Ахмед чака за трансплантация на черен дроб от три години.

Ахмед Мустафов: Постоянно прегледи докторите. Слава на Бога, поддържахме се.

Преди 10-тина дни млада жена, изпаднала в мозъчна смърт дава шанс за по-добър живот. Сред тях е и Ахмед.

Ахмед Мустафов: Хиляди благодарности на тези хора, които ми помогнаха.

Над 1160 българи обаче още чакат шанс за по-добър. Най-много са нуждаещите се от бъбрек. От началото на годината у нас са извършени 44 трансплантации. Донорите обаче са малко има проблеми при откриването им.

Проф. Никола Владов, началник на клиника във ВМА: Трябва да има по-голяма активност от страна на координаторите по донорство. Да се търсят вероятните донори. Потенциалните донори, за да могат да бъдат реализирани като донори.

От здравното министерство обещаха да стимулират координаторите по донорство с по-високи заплати. А в рамките на информационната кампания за насърчаване на донорството са отпечатани и 50 хиляди донорски карти.

Такива дорнорски карти ще бъдат раздавани на територията на цялата страна от доброволци на БЧК. С тях можем да заявим желанието си да дарим органи.

Дори и да е попълнена донорската карта няма юридическа стойност. Крайното решение за даряване на органи е на близките на изпадналия в мозъчна смърт.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Тя е необходима дотолкова, доколкото да даде възможност родителите и близките да знаят какво е било желанието на донора.

Проучване на "Алфа Рисърч" показва, че около 35% от българите са готови да дарят органите си в случай на мозъчна смърт, а около 31 биха склонили техен близък да стане донор.

Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Съмненията, страховете на хората са, че ако не носите донроската карта, ако сте декларирали и претърпите инцидент, могат да не бъдат положени достатъчно усилия.

Според проучването на "Алфа Рисърч" над 70% от българите биха прибегнали до трансплантация в случай на необходимост.

;

Ако през 2006-та години около 40 % са били склонни да станат донори, сега те са с 5% по-малко.

Хората, които са готови да дарят органите на свой близък, ако изпадне в мозъчна смърт, са около 31%.

Над 74 на сто от българите биха прибегнали до тансплантация, ако им се наложи.

Според проучването повече от половината българи не са срещали информация за донорството. На този фон здравният министър даде началото на Национална информационна кампания за насърчаване на донорството и трансплантацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл: Награждаването на Малинов не би трябвало да е повод за преследване
Кремъл: Награждаването на Малинов не би трябвало да е повод за преследване
Проблемни казуси след местните избори
Проблемни казуси след местните избори