НОВИНИ

Проблемни казуси след местните избори

Днес в 20.00 часа изтича срокът за обявяване на окончателните официални резултати от изборите за местна власт. Приключи ли работата в ЦИК и има ли още жалби и сигнали свързани с кметските избори - вижте повече от Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 05.11.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Днес в ЦИК пристигнаха и последните протоколи от всички 196 общини в страната. Резултатите от изборите вече са окончателни и официални.

На този фон - техническа грешка, допусната от областната администрация за броя избиратели в София, наложи преизчисляване на избирателната активност в столицата. Тя се повиши. Продължават да постъпват и да се разглеждат жалби и сигнали.

Може ли черната лента на бюлетината да бъде като индиго и да превърне вотът в недействителетен?

;

Дизайнът на бюлетината за местна власт създаде сериозни притеснения у избирателите.

Георги Александров: Когато се маркира върху бюлетината - квадратчето е точно върху черната лента на гърба, което се получава като вид индиго.

Така ако избирателят постави една върху друга двете бюлетини - за кмет на община и на район - отбелязването от едната може да се копира върху втората.

Георги Александров: Аз пробвах върху белия лист и наистина знакът е достатъчно ясен, за да се сметне дори за маркиране. Защо при условие, че плащаме толкова много пари за избори, отиват милиони, няма ли експерти, които да преценят .

Така едната бюлетина може да се окаже недействителна. Георги Александров изпратил жалба в ЦИК.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Ние като ЦИК дадохме указания на общинската избирателна комисия в Столична община да даде указание на всички секционни избирателни комисии да казват на избирателите при гласуването да не поставят бюлетините една върху друга и по този начин да гласуват, тъй като е възможно да се получи такова отбелязване.

След като от ЦИК признаха, че заради техническа грешка има разминаване със 100 000 души между началния брой избиратели на първия тур и тези на балотажа в София, днес числото беше коригирано.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Активността за първия тур на 27 октомври за София е преизчислена на основата на верния брой избиратели, включени в избирателните списъци и тя към 20.00 часа, а както и към предходните часове е малко по-висока или тя е към 20.00 часа е 49,77 %.

Промяна в резултатите от изборите в София няма.

ЦИК заяви, че областният управител на Бургас трябва да вземе решение по казуса с кмета на Несебър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все по-малко българи са готови да дарят органи за трансплантация
Все по-малко българи са готови да дарят органи за трансплантация
Камионът с незаконни мигранти в Гърция е на молдовец с българско гражданство
Камионът с незаконни мигранти в Гърция е на молдовец с българско гражданство