НОВИНИ

АФИС: Скокът на доходите не се трансформира в повишено доверие към институциите

Година на бурни събития и горещи скандали, но без промени в политическата панорама - така социолозите от АИФС определят отминаващата 2017 г.

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 18.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Декемврийското изследване на агенцията, направено между 5 и 11 декември сред 1010 пълнолетни български граждани, констатира два контрастни тренда: броят на хората, чието материално положение е облекчено, нараства, но в същото време усещането за политическо напрежение и желанието за ремонт на властта се събужда отново.

;

Скокът в най-ниската доходна категория – до 200 лева, е впечатляващ. От 20 на 10 процента намаляват хората, които са в тази категория, заяви социологът Чавдар Найденов в "Денят започва".

Повишението на минималните заплати през януари съживи кръвообращението в икономиката, което даде верижен ефект върху останалите доходи. Намалява безпокойството от вечните дразнители – безработицата и ниските доходи, за сметка на което светлината започва да пада върху други дразнители – положението в здравеопазването, общата бедност, липсата на ясни перспективи на страната, отбеляза Найденов.

;

Това общо подобрение на материалното положение не се трансформира в повишено доверие към политическите институции. Легитимността, която изборите дадоха, постепенно ерозира. Желанието за нови избори се повишава, коментира социологът.

;

Недоверивето към българските инсититуции и Европейския съюз, която е и наша институция, са като скачени съдове. Когато едното намалява, другото се покачва. Донякъде това важи и за ролята на президентската институция и институцията омбудсман, анализира още Найденов.

Чавдар Найденов, социолог от агенция АФИС: Имаме обръщане на тренда - спад на доверие към ЕС, което беше повлияно от постоянните скандали. Но сега предстои председателството вижда се една активна роля на България. Вижда се тази роля, която бихме желали да видим - че България все пак с нещо допринася за дневния ред на ЕС.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сдруженията с активна дейност трябва да се пререгистрират до 30 юни
Сдруженията с активна дейност трябва да се пререгистрират до 30 юни
​Среща за сигурността в зимните курорти у нас
​Среща за сигурността в зимните курорти у нас