НОВИНИ

Акция автомобили за скрап в старата столица

И в старата столица Велико Търново започна акция по премахването на стари неизползваеми моторни превозни средства. През последната половин година в района са установени 84 автомобила, които са излезли от употреба, а 60 от тях вече доброволно са премахнати от своите собственици. Според издадена законова наредба акцията се извършва само на общински или държавни площи, където изоставените автомобили пречат на движението и паркирането.

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 15.03.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Акцията по премахването на изоставени и излезли от употреба моторни превозни средства започва във великотърновския регион преди четири години. Проверките до този момент се извършват периодично от назначена общинска комисия, която обикаля и оглежда всички междублокови пространства, улици, тротоари и градинки.

Стойна Младенова, община Велико Търново: Досега след доброволно получаване на предписанията са премахнати около 400 броя излезли от употреба МСП-та. Като по-фрапиращи случаи имаме автобуси, камиони. Едно моторно превозно средство е излязло от употреба и е отпадък, когато МПС-то е с прекратена регистрация с уведомление от лицензиран застраховател. Няма заверен знак за технически преглед за повече от 2 години.

След установяването на излезли от употреба превозни средства, комисията изпраща предписания до собствениците им, които в 14-дневен срок могат доброволно да премахнат изоставените от тях возила. При изтичане на определения срок или липса на регистрационен номер, се издава заповед за принудително репатриране. Такава вече е постановена на 24 автомобила, след последната извършена проверка.

Стойна Младенова, община Велико Търново: „Четири са извозени принудително като две от тях вече са разкомплектовани, на останалите са издадени заповеди за принудително преместване, които като влязат в сила ще бъдат изпълнени.“

Недялко Йорданов, жител на Велико Търново: „Трябва да се махнат, как, разбира се. Ей, тук има в изоставени дворове такива има по четири-пет автомобила на трупчета сложени. Защо да стоят?!“

След принудителното извозване, моторните превозни средства се закарват на общинската площадка, която се намира в село Поликраище. На собствениците се дава нов 14-дневен срок, в който могат да потърсят своите возила, да платят таксата за премахването им и да си ги приберат обратно. Ако това не се случи, автомобилите и камионите се разкомплектоват за вторични суровини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 60 дни извънредното икономическо положение във Венецуела
Още 60 дни "извънредното икономическо положение" във Венецуела
Тхин Чжо е първият демократично избран президент на Мианма
Тхин Чжо е първият демократично избран президент на Мианма