НОВИНИ

Ал Бано пред БНТ: Харесва ми да се връщам в България

Ал Бано пристигна в България за своя концерт. Тази вечер звездата на италианската музика излиза на сцената на зала 1 на НДК заедно с оркестъра на Софийската филхармония. Добрата новина за неговите фенове е, че все още има билети за събитието. Часове след като кацна певецът даде специално интервю за БНТ.

Айше Сали
от Айше Сали
09:18, 06.10.2017
Още
Ал Бано: Дойдох в България за първи път през 1974 г. Бях в Бургас. След концерта през цялата нощ в хотела чувах как руснаци пеят народни песни. Не успях да спя, но атмосферата беше много приятна.

С какво свързвате нашата страна?

Мисля, че само езикът ни е различен, но мисленето на българите се доближава много до това на италианците. Замислете се, дори знамената ни имат едни и същи цветове. Очевидно Римската империя и хората, които са дошли тук преди много, много преди векове са оказали влияние. Харесва ми да се връщам в България. Когато дойдеш за първи път, преживяваш едни моменти. След това - други и така малко по малко става като мозайка. И това създава цялостната картина. Идвам често тук, защото имам и много добри приятели. Винаги си изкарвам хубаво.

Едно от гостуванията ви в България е свързано със „Златния Орфей“. Свързваме ви и с фестивала в Сан Ремо. Мислите ли, че времето им е безвъзвратно отминало?

Все пак година след година животът се променя. И това е е нормално. И не само - хората около проектите също се променят. Такъв е животът. Сменят се президентите, политиците, всичко. Няма нищо по-естествено! Светът се върти!

А вие харесвате ли промените?

Понякога са за добро, а понякога - не. Не само ние, но и хората около нас се променят. И винаги съзнанието ни трябва да е отворено за това, за да можем да уловим и споделим позитивната енергия около нас.

Каква е тайната на успеха на семеен дует като вашия с Ромина?

Този дует се появи без някакви планове. Казахме си: защо не направим нещо заедно? Станахме много успешни, но всичко стана случайно.

Беше ли същото, когато преди две години се събрахте на сцената?

След 28 години заедно с Румина реши да си отиде. Беше лош и тъжен момент, но и казах: „Добре, Ромина, ако искаш да си тръгнеш добре, тръгни си! Това е твоят живот и твоят избор.“ Но се върнах към соло кариерата си и продължих успешно.Щяхме да правим голям концерт в Москва с мои приятели като Моранди и Тото Кутуньо, Матиа Базар, Рики и Повери и мениджърът каза: „Защо не се обадим на Ромина?“ Казах му: „губиш си времето, но щом искаш, опитай!“ А той ми каза: „Ал бано, тя каза: да!“ И аз: „Да, бе!“ Беше голяма изненада за мен. В началото беше трудно, но магията на сцената се върна.

Мислите ли, че съществува истинската свобода?

Свободата е стремеж на всеки човек на тази земя. Всеки от нас има различна представа за свобода, но знаем какво стои в основата ѝ и даваме всичко от себе си, за да я имаме. Тя е толкова важна! Moята песен „Либерта“, знаете ли, че я пееха при падането на режима на Чаушеску? Много журналисти ми се обаждаха, за да разкажат за това. Същото се случи и в Албания. Тази песен се роди, когато през 1987 г. бях за първи път в Берлин и видях стената. Когато я видиш, започваш да се питаш какво се случва. Всички обичат тази песен, аз също.

„Либерта“ е преминала отвъд стената, за да ни говори за свободата и любовта, но мислите ли, че във високотехнологичния ни свят има достатъчно любов?

Мислим си за технологиите и бъдещето, но хората никога не губят най-важните потребности в живота. Всеки има нужда от топлина, храна, музика и любов. И ще има нужда дори да отиде в Космоса.

Къде намирате щастието?

В този момент. Тук е щастието. То съществуваше и преди 10 минути. Не мога да кажа, че през цялото време съм усмихнат и щастлив, но но се опитвам да живея живота си с позитивна енергия. Много често животът ни среща с проблеми, а аз искам да бъда проблем за проблемите.

Може ли щастието да съществува без свободата?

Свободата също така е щастие и без свобода щастието би било тъга. Свободата е като Еверест. Трябва да ходим много, за да изкачим върха и да стигнем до свободата. За да имаме всичко, за да живеем добре в нашите страни, с нашите семейства и дори с нас самите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 души загинаха при катастрофа на влак и автобус в Русия
16 души загинаха при катастрофа на влак и автобус в Русия
Над 20 души загинаха заради бурята Нейт в Централна Америка
Над 20 души загинаха заради бурята Нейт в Централна Америка