НОВИНИ

Алексис Ципрас: Лозанският договор е крайъгълен камък за Балканите

Лозанският договор е крайъгълен камък за Балканите. Това заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:53, 09.12.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
алексис ципрас лозанският договор крайъгълен камък балканите

"Не трябва да има етническа изолация, не трябва да се връщаме към едни времена на разделение. Това ще е пагубно за Европа. Само с уважение на международните закони, включително на Лозанското споразумение, което е крайъгълен камък за нашия регион. Само така можем да постигнем просперитет", заяви Ципрас. Българското председателство ще бъде едно балканско председателство, смята гръцкият премиер.

„Приветствам решението на Бойко Борисов да организира среща през май на ЕС и Балканите. Тази среща ще покаже, че българското председателство ще бъде балканско“, заяви Ципрас, който смята, че тези четиристранни срещи трябва да продължат. Ципрас представи важните инфраструктурни проекти между четирите страни. Те са в енергетиката и железопътния транспорт.

„Гърция, България, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително голяма роля за развитието и придвижването напред целия Балкански регион. Това ще даде по-добра перспектива за цяла Европа“, каза Ципрас.

„Подчертахме значението на газопровода ТАП и неговото завършване, за да може да се достави природният газ от Азербайджан. Обсъден е и проект за втечнен газ от Александруполис/Дедеагач – бел.ред./, за да може този град да се превърне в хъб за природния газ. Този терминал ще бъде свързан с България чрез интерктонектор.Той е много важен, защото ще бъде свързан и с тръбопроводите със Сърбия“, каза гръцкият премиер.

По отношение на железопътните връзки Ципрас подчерта значението на два проекта, по които ще се работи. Първият е свързването на Солун с Бургас, Варна и Букурещ. Вторият е изграждането на високоскоростна железница свързваща Солун с Белград, а след това Белград със София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна дегустацията на рилско вино
Започна дегустацията на рилско вино
Борисов: ЕС има мъдри и сигурни Балкани, които не генерират проблеми
Борисов: ЕС има мъдри и сигурни Балкани, които не генерират проблеми