НОВИНИ

Започна дегустацията на рилско вино

В планинското градче Рила днес честват 20 години от възстановяването на старата традиция, наречена "Кратун месец". За местните жители това е най-дългият месец в България, който трае точно 99 дни. През този месец се дегустира рилско вино, отгледано в подножието на Рила планина, а името Кратун идва от стара традиция, виното да се пие от кратунки, които са вид тикви. Вижте прякото включване на Десислава Малинова.

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 09.12.2017
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

"Кратун месец" местните жители чакат цяла година. На площада започна тържеството с официално слово за традицията на председателя на сдружението "Кратун месец", а традицията съществува още от 20-е 30-е години на миналия век. Ще има хора и ще се лее домашно вино. Жителите на Рила са известни със своя уникален хумор и шеги.

Те много обичат да си правят закачливи номера по съседки и никой на никого не се сърди. Имат и специално дружество - "Пакост". Тази традиция е жива и днес, и се предава между поколенията. Идеята на дружеството е хората да живеят по- спокойно и по-задружно.

На празника с най-дългия в страната винен празник се раздават и грамоти на най-добрите майстори на гроздовия елексир. Но истинската слава е за тези, които успеят да погълнат най-голямо количество, без да се напият.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Алексис Ципрас: Лозанският договор е крайъгълен камък за Балканите
Алексис Ципрас: Лозанският договор е крайъгълен камък за Балканите